بانک جهانی در تازه‌ترین گزارش سالانه خود از رکورد تاریخی حواله پول توسط مهاجران یا کارگران فعال در خارج به کشورشان خبر داده است.

پارسال بیش از ۷۷۳ میلیارد دلار حواله پول توسط کارگران فعال در خارج به کشورهایشان ثبت شده‌است که نسبت به سال ۲۰۲۰ رشدی نزدیک ۸ درصدی داشته‌است. بیش از ۷۸ درصد این رقم مربوط به کارگران شهروند کشورهای فقیر و در حال توسعه است.

سهم کارگران ایرانی از این رقم ۱٫۳ میلیارد دلار است که نسبت به سال‌های گذشته تغییری نکرده است. این در حالی است که برای نمونه شهروندان مصری که در کشورهای خارجی فعال هستند، پارسال ۳۱٫۵ میلیارد دلار درآمد خود را به کشورشان حواله کرده‌اند که سهمی ۸ درصدی در تولید ناخالص داخلی کشور داشته‌است.

حدود ۹٫۵ میلیون شهروند مصری در خارج از کشور خود کار می‌کنند که محل کار نیمی از آنها عربستان سعودی است. شهروندان مراکش، لبنان و اردن نیز روی هم‌رفته بیش از ۲۰ میلیارد دلار به کشورهایشان پول حواله کرده‌اند و حتی کارگران خارج‌نشین شهروند نوار غزه سه برابر کارگران ایرانی پول به سرزمین خود حواله کرده‌اند.

جمهوری اسلامی طی چند سال گذشته تلاش کرده است از ظرفیت ۵ میلیون شهروند کشور که در خارج زندگی می‌کنند برای جلب سرمایه و درآمدهای آنها استفاده کند، اما توفیقی نداشته است.

بازداشت شهروندان دوتابعیتی و مبادله آنها، رویه‌ای که بارها از سوی دولت‌ها و سازمان‌های حقوق بشری در سراسر دنیا محکوم و به «گروگان‌گیری» و «باج‌خواهی» با هدف «پیشبرد اهداف سیاسی» تعبیر شده است، در کنار فساد گسترده و عدم شفافیت اقتصادی، سقوط ارزش ریال و تحریم‌ها به نگرانی ایرانی‌های مقیم خارج برای ارسال سرمایه یا درآمدهای خود به داخل ایران دامن زده است.