شورای حقوق بشر سازمان ملل روز پنج‌شنبه ۲۲ اردیبهشت با اکثریت قریب به اتفاق آرا قطعنامه تحقیق در مورد اتهامات مربوط به آزار و کشتار غیرنظامیان اوکراین توسط نیروهای روسیه را تصویب کرد.

۳۳ کشور عضو شورای حقوق بشر به این قطعنامه رای مثبت، چین و اریتره به آن رای منفی و ۱۲ کشور دیگر رای ممتنع دادند.

این قطعنامه براساس شواهدی که هیئت تحقیق سازمان ملل در مورد شکنجه، تیراندازی مستقیم، خشونت‌های جنسی و سایر موارد آزار علیه غیرنظامیان اوکراینی تاکنون در این کشور جمع‌آوری کرده تنظیم شده‌است.

میشل باچله، کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل که ریاست این شورا را برعهده دارد، پیش از انجام رای‌گیری گفت پس از عقب‌نشینی ارتش روسیه هزاران جسد در حومه شهر کی‌یف شهر کشف شده که می‌تواند شواهد ارتکاب جنایات جنگی باشد.

او در بخش دیگری از سخنرانی ویدئویی خود گفت همزمان با تشدید تهاجم نظامی روسیه علیه اوکراین که از روز پنجم اسفند آغاز شد، تحقیقات دولت اوکراین و هیئت اعزامی سازمان ملل ادامه دارد.

خانم باچله در بخش دیگری از سخنان خود در جلسه شورای حقوق بشر سازمان ملل گفت: «ابعاد کشتارهای غیرقانونی از جمله شواهد مربوط به اعدام صحرایی غیرنظامیان در مناطق شمال کی‌یف بهت‌آور است.»

ارتش روسیه با پیشروی سریع از شمال و شمال شرق اوکراین در روزهای اول تهاجم نظامی تلاش کرد کی‌یف را تصرف کند ولی پس از مواجه شدن با مقاومت شدید اواسط فروردین از این مناطق عقب‌نشینی کرد.

شورای حقوق بشر سازمان ملل در جلسه روز پنجشنبه ۲۲ اردیبهشت ضمن محکوم کردن آزار و جنایت علیه غیرنظامیان در مناطقی که ارتش روسیه تصرف کرده بود، خواستار دسترسی کارمندان نهادهای حقوق بشری به آن بخش از اوکراینی‌ها شد که از زمان شروع جنگ به روسیه منتقل شده‌اند. این نهاد معتقد است که بسیاری از این افراد به‌زور به روسیه برده شده‌اند.

در پی عقب‌نشینی نیروهای روسیه از حومه شمال کی‌یف تحقیقات در مورد احتمال اعدام ساکنان غیرنظامی این مناطق توسط سربازان روسیه آغاز شده‌است. دست تعدادی از قربانیان که جسد آنها کشف شده‌است از پشت بسته شده بود. علاوه بر این، شواهد دیگری مربوط به اعمال خشونت فیزیکی علیه غیرنظامیان و احتمال تجاوز و خشونت جنسی جمع‌آوری شده‌است.

دولت روسیه ادعا می‌کند که نیروهای این کشور به غیرنظامیان حمله نکرده‌اند و شواهدی که در مورد آزار غیرنظامیان ارائه شده ساختگی و هدف آن توجیه تشدید تحریم‌های غرب علیه مسکو و مختل کردن مذاکرات صلح است.

«بحران حقوق کودکان»

در رویدادی دیگر یونیسف جنگ اوکراین را «بحران حقوق کودکان» توصیف کرد و روز پنج‌شنبه گفت فقط طی یک ماه گذشته حدود صد کودک در اوکراین کشته شده‌اند.

عمر عبدی، معاون یونیسف در گزارشی به شورای امنیت سازمان ملل گفت صدها کودک دیگر مجروح شده، میلیون‌ها کودک آواره شده‌اند و مدارس مورد حمله قرار می‌گیرند یا برای اهداف نظامی به‌کار می‌روند.

تا هفته گذشته دست‌کم ۱۵ مدرسه از مجموع ۸۹ مرکز آموزشی که با حمایت یونیسف در شرق اوکراین فعالیت می‌کنند در جریان جنگ آسیب دیده یا ویران شده‌اند.

در پی حمله نظامی روسیه به اوکراین سال تحصیلی متوقف شد ولی به گفته معاون یونیسف از اواسط ماه مارس بیش از ۱۵ هزار مدرسه فعالیت خود را به شکل آموزش از دور یا ترکیبی از آموزش حضوری و آنلاین از سرگرفته‌اند.

او افزود: «تخمین زده می‌شود که در حال حاضر حدود ۳٫۷ میلیون کودک در داخل اوکراین یا در خارج از این کشور از روش‌های آموزشی از راه دور یا آنلاین استفاده می‌کنند.»