شاهزاده رضا پهلوی روز پنجشنبه ۲۸ مهر بر ضرورت تشکیل یک «دولت موقت تکثرگرا» در دوران گذار از حکومت جمهوری اسلامی تاکید و تصریح کرد که او شخصاً خواهان ایفای نقش سیاسی در آینده ایران نیست و از هیچ حزب و سازمانی هم حمایت نمیکند.
ولیعهد پیشین ایران که در یک کنفرانس خبری در واشینگتن سخن میگفت افزود که دولت موقت باید اقداماتی چون تضمین آزادیها و حقوق مردم، حل مشکلات معیشتی مردم، تنظیم سیاست خارجی برای تامین منافع ایران و برگزاری همهپرسی را انجام دهد.
او با بیان اینکه «تنها به یک حکومت سکولار دموکراتیک» باور دارد و برای خود «هیچ نقش حکومتی» در نظر ندارد، گفت: «تنها هدف ما رسیدن به روزی است که مردم آزادانه پای صندوق رای بروند».
شاهزاده رضا پهلوی تاکید کرد: «روزی میرسد که پیکان قدرت از دست رژیم خارج خواهد شد و از هماکنون باید برای آن آماده باشیم. روشن است که دولتِ موقت جایگزین، پیش از هر چیزی، باید حقانیت و مقبولیت داشته باشد».
او همچنین گفت: «خوشحالم که تاکید من در سالهای اخیر برای جانشین کردن فردمحوری با سیستممحوری در صحنه سیاسی ایران از سوی شما پذیرفته شد و در مسیر عملی شدن قرار دارد».
شاهزاده رضا پهلوی افزود که نسل جدید، مدیریت مهارتهای غیرمتمرکز را پذیرفته است و نیاز به رهبری متمرکز و فردی ندارد.
ولیعهد پیشین ایران با اشاره به سخنرانی قبلی خود در روز ۱۳ خرداد امسال، بار دیگر یادآوری کرد که «بزرگترین اپوزیسیون و آلترناتیو» جمهوری اسلامی را «ملت ایران» میداند.
او در پاسخ تلویحی به برخی نگرانیهای مطرح شده در این سالها در مورد حضور خود در چشمانداز سیاست آتی ایران گفت: «تنها خواستهی من تشکیل یک نظام دموکراتیک در ایران است، فارغ از اینکه نوع آن چه باشد».
ولیعهد پیشین ایران افزود که آنچه برای او اهمیت دارد، «پیروزی حاکمیت مردم است».
به گفته شاهزاده رضا پهلوی، با تداوم دور جدید اعتراضات مردمی در سراسر ایران، دولت آمریکا «چرخشی سریع در مواضع خود نسبت به ایران داشته است» که از نتایج اولیه «همبستگی و اتحاد» ایرانیان داخل و خارج از کشور است.
آقای پهلوی با اشاره به دیدارها و رایزنی های متعددی که طی یکماه گذشته با سیاستگذاران و قانونگذاران غربی داشته است، گفت که از جمله خواستههای او برای حمایت از مردم ایران، «ایجاد صندوقهایی برای پشتیبانی از اعتراضات و اعتصابات و تامین آزادی ارتباطات» است.
او تصریح کرد: «امروز میتوانم به شما اعلام کنم که تعدادی از این صندوقها در مراحل پایانی راهاندازی است و موسسان و گردانندگان آنها هماکنون در تلاشند تا برخی موانع قانونی باقیمانده بهویژه برای ارسال کمکها به ایران را هرچه زودتر برطرف کنند».
به گفته ولیعهد پیشین ایران، در همین زمینه، باید به تکنولوژی اینترنت ماهوارهای مانند استارلینک اشاره کرد که هماکنون تعدادی از ترمینالهای آن در ایران فعال شده و کمکی مهم به ایرانیان داخل کشور در حفظ ارتباطشان با یکدیگر و دنیای خارج است.
پیشتر، ایلان ماسک، مدیرعامل شرکت اسپیسایکس، روز ۲۱ مهر از فعال شدن چند پایانه اینترنت ماهوارهای استارلینک در ایران خبر داده بود.
شاهزاده رضا پهلوی در بخش دیگری از سخنان خود اهمیت اعتراضات جاری در ایران را تضمینکننده آیندهای دانست که در آن «هیچ حکومتی هرگز نتواند آزادیای را که به قیمت خون جوانان ایران به دست آمده است، با قطع ارتباطات پایمال کند».
علاوهبر این، او گفت که از یونیسف، صندوق کودکان سازمان ملل متحد، نیز خواسته است تا «تحقیقات ویژهای را در مورد کشتار کودکان و سرکوب دانشآموزان در ایران انجام دهد».
او آنچه را که در اردبیل و دیگر شهرهای ایران در بیش از پنج هفته گذشته رخ داده است، مصداق «جنایت علیه بشریت و کودکآزاری سیستماتیک» دانست.
آقای پهلوی بار دیگر نیروهای مسلح جمهوری اسلامی بهویژه «ارتش ایران» را خطاب قرار داد و گفت: «اگر هنوز نمیتوانید آشکارا به مردمتان بپیوندید، دستکم مسئولیت دارید تا دستگاه سرکوب رژیم را مختل و فلج کنید».
او تاکید کرد: «امروز، هر کس، به هر شکلی، در صفوف متحد مردم نفاق بیفکند، تنها به عمر جمهوری اسلامی میافزاید و خواسته یا ناخواسته کمک میکند که این رژیم خونریز و متوحش، جانهای بیشتری را بگیرد».
شاهزاده رضا پهلوی در سخنرانی پیشین خود نیز خطاب به نیروهای امنیتی و نظامی جمهوری اسلامی گفته بود که وظیفه آنها «دفاع از جان ملت» است و نه سرکوب و بازداشت و کشتار مردم معترض.
دور جدید از اعتراضات سراسری در ایران از روز ۲۶ شهریور امسال و در واکنش به جان باختن مهسا (ژینا) امینی در بازداشت گشت ارشاد آغاز شد و با گذشت نزدیک به شش هفته و «سرکوب سنگین» از سوی حکومت جمهوری اسلامی همچنان ادامه یافته است.
این اعتراضات به طرزی کمسابقه با حمایت ایرانیان خارج از کشور و همچنین مقامهای بلندپایه دولتهای غربی روبهرو شده است.
رضا پهلوی پیشتر نیز در روز ۲۹ شهریور همزمان با گسترش اعتراضات خیابانی در شهرهای مختلف ایران، خواستار تداوم و فراگیرتر شدن «اعتراضات و اعتصابات» شده بود.
او در پیام خود، اعتراضات اخیر را «فراگیرترین» تجمعات پس از آبان ۹۸ و «نقطهای بازگشتناپذیر» در راه تغییر «رژیم ضد ایرانی جمهوری اسلامی» توصیف کرده بود.