سعید نمکی وزیر بهداشت ایران، روز سه شنبه ۱۶ دی، ضمن تأیید شناسایی گونۀ جهش یافتۀ کرونا در یکی از مسافرانی که از بریتانیا به ایران آمده است، هشدار داد که «هرگونه بی توجهی به ویروس جهش یافته، ساختار درمانی کشور را در هم می ریزد». از سوی دیگر، عبدالناصر همتی رئیس بانک مرکزی ایران، اعلام کرد که پیش پرداخت خرید بیش از ۱۶ میلیون دوز واکسن کرونا از برنامۀ کوواکس، به حساب کارزار سازمان جهانی بهداشت واریز شده است.
وزیر بهداشت، ورود ویروس جهش یافتۀ انگلیسی به ایران را تأیید کرد
سعید نمکی وزیر بهداشت ایران، روز سه شنبه ۱۶ دی گفت:«قرار بود اولین مواردی که از هر نوعی از ویروس موتاسیون (جهش) یافته را مشاهده کردیم، به اطلاع مردم برسانیم. متاسفانه اولین مورد کووید- ۱۹ موتاسیون یافتۀ انگلیسی را در یک هموطن که از بریتانیا آمده بود و بعد از مدتها رصد، پیدا کردیم. وی در یکی از بیمارستان های خصوصی بستری بود و پس از بررسی های مکرر، تست کووید- ۱۹ وی از نوع موتاسیون یافته تایید شد.»
وزیر بهداشت افزود: «حال این فرد در حال حاضر خوب است و با اینکه با pcr منفی وارد کشور شده بود، بین همراهان و خانواده کاملاً خود را ایزوله کرده و هیچ ایاب و ذهاب به هیچ جای مشکوک نداشته است، تمام اطرافیان این فرد ارزیابی شدند و رد و نشانی از این ویروس را در نزدیکان و خانواده او پیدا نکردیم.»
وی ادامه داد: «کاهش آمارها پایدار نمی ماند و همانطور که بارها اعلام کرده ام، ممکن است مجدداً روزهای سختی را پیش رو داشته باشیم؛ یکی از نگرانی های عمده ما همین تحولات و جهش ویروس است».
وزیر بهداشت تاکید کرد: «اگر کوچکترین بی توجهی به ویروس جهش یافته ای که اروپا را به زانو درآورده و گرفتاری های زیادی را برای بریتانیا به وجود آورده و تمام نظام بهداشت و درمانی آن کشور را به هم ریخته است، صورت گیرد، تمام ساختار ما نیز برهم خواهد ریخت».
نمکی دربارۀ مورد جهش یافته ویروس در غرب کشور، گفت: «ین خبر هنوز تأیید نشده و این همکار ما بارها تست شد و بیش از ۲۴۰ نفر هم که با این همکار ما در تماس بودند، چک شدند و در هیچ یک از آنها ردی از کرونای جهش یافته انگلیسی پیدا نشد».
وزیر بهداشت ایران تاکید کرد: «تنها مورد ردیابی شده از ابتلا به کووید۱۹ انگلیسی همان فرد بستری در بیمارستان خصوصی است که حال او مساعد است. مردم بدانند این گزارش به معنای وحشت جدید نیست بلکه به معنای رعایت بیشتر پروتکلها و مراقبتها است و اگر مورد دیگری هم باشد به اطلاع مردم خواهد رسید».
وی افزود: «اگر مردم رعایت نکنند، ممکن است همکارانمان در نظام سلامت دوباره با موج جدیدی از بیماری مواجه شوند که اگر مهار آن با ویروس جهش یافته همراه باشد، برای آنها بسیار سخت و حتی ممکن است غیر قابل کنترل باشد».
عضو مجمع نمایندگان کردستان: فرد مبتلا به کرونای انگیسی در قرنطینۀ کامل است
پرویز اوسطی عضو مجمع نمایندگان استان کردستان، در مورد وضعیت یک پزشک مبتلا به کرونای جهش یافته انگلیسی گفت: «وزارت بهداشت ایران، ابتلای این فرد به کرونای جهش یافته را تشخیص داده است. او در بیمارستان تحت درمان، مراقبت و در شرایط قرنطینه کامل به سر میبرد. با توجه به حساسیت موضوع، وزارت بهداشت و ستاد ملی کرونا پیگیر این مسئله هستند».
وی افزود: «نگرانی ما این بود که این فرد شناسایی و قرنطینه نشود ما رفع شد. شهروندان مطمئن باشند که ایشان طبق پروتکلهای بهداشتی در اتاق مخصوص خود و در شرایط قرنطینه تحت درمان و مراقبت هستند.
به گزارش ایسنا روز یکشنبه ۱۴ دی ماه، یک فایل صوتی در شبکه های اجتماعی استان کردستان دست به دست شد که حکایت از ورود کرونای انگلیسی به کردستان داشت. این فایل صوتی صدای خانمی است که به زبان کردی صحبت میکند به هموطنان و شهروندان مناطق کردنشین هشدار میدهد که پروتکلها را بیش از پیش رعایت کنند. در این فایل گفته شده که پزشکی طی سفری که هفته گذشته به بریتانیا داشته در برگشت به کرونای جهش یافته که در انگلستان و برخی کشورهای دیگر مشاهده شده، مبتلا شده است.
علی ربیعی: دولت خریدهای اطمینان بخشی در خصوص واکسن انجام داده است
علی ربیعی سخنگوی دولت، روز سه شنبه گفت: «دوقطبی سازی میان واکسن وارداتی و واکسن ساخت داخل و اشاعه بی اعتمادی به واکسن داخلی، نمی تواند هدفی جز پراکندن بذر ناامیدی و ابهام در میان مردم داشته باشد». وی افزود: «این فضاسازی های تبلیغاتی برای بزرگنمایی نقاط منفی و کوچک نمایی نقاط مثبت جدید نیست؛ زمانی که کتمان های بین المللی کنار رفت، همگان دیدیم که ما در مقایسه با بسیاری از کشورها عملکرد بهتری داشتیم».
او در ادامه گفت: «دوگانه سازی هایی چون «نه به خرید واکسن» به اصول پزشکی توجه چندانی ندارد و این جریانسازی بیشتر به اهداف و اغراض سیاسی و به منظور تخریب ذهن شهروندان، صورت میگیرد. این دوگانهها هم بیشتر توسط جریانهای رسانهای خارج از کشور دامن زده میشود تا با القای عدم توانمندی داخلی ایران در تولید، به نا امنی روانی در جامعه دامن بزنند اما آنچه که برای دولت، اصل است، حفظ جان شهروندان است».
وی افزود: «دولت خرید های اطمینان بخشی در خصوص واکسن انجام داده است، و برنامه اولیه ما از ابتدا این بوده که پیش از اطمینان از واکسن های تولید شده خارجی خرید نکنیم».
سخنگوی دولت همچنین با بیان اینکه تولید واکسن با سه روش در داخل کشور، و نیز تولید مشترک واکسن در جریان است، ادامه داد: «از وزارت بهداشت در خواست کردیم جزییات خرید واکسن را در اختیار رسانه ها قرار دهد، نزدیک به ۱۷میلیون دوز خرید داشتیم و واکسن ایرانی هم مراحل اولیه تولید مشترک را طی کرده و وضعیت خوبی دارد و تا بهار شاهد ورود آن به بازار خواهیم بود». وی ادامه داد: «ما در این زمینه عقب ماندگی نداریم و با ورود رازی و پاستور در تولید واکسن میتوانیم به بقیه کشورها هم کمک کنیم».
ربیعی با اشاره به اینکه ویروس انگلیسی به کشورهای همسایه شیوع پیدا کرده است، گفت: «در تلاش هستیم مبادی خروجی و ورودی کشور را کنترل کنیم، چون ما تنوع قومی و منطقه ای زیادی در کشور داریم امکان جهش ویروس انگلیسی وجود دارد، بنابراین باید مراقب باشیم».
رئیس بانک مرکزی: پیش پرداخت خرید بیش از ۱۶ میلیون دوز واکسن کرونا واریز شده است
عبدالناصر همتی رئیس بانک مرکزی ایران، روز سهشنبه ۱۶ دی در یک پست اینستاگرامی اعلام کرد: « تهران پیشپرداخت خرید ۱۶ میلیون و ۸۰۰ هزار دوز واکسن کرونا از طریق برنامه کوواکس را، به حساب کارزار سازمان جهانی بهداشت واریز کرده است».
وی افزود که «این پول با همکاری دو بانک ایرانی و سه بانک اروپایی در نخستین روز بعد از تعطیلات ژانویه پرداخت شده است».
وی ادامه داد: «مبالغ بسیار بیشتری برای خرید واکسن اختصاص دادهایم که در صورت تایید وزارت بهداشت تامین ارز خواهد شد».
رئیس بانک مرکزی ایران به مبلغ واریزی و نوع واکسنی که ایران قرار است خریداری کند اشاره ای نکرده است.
او در بخش دیگری از پست اینستاگرامی خود مدعی شده است که واریز پیشپرداخت یاد شده به رغم «موانع ایذایی ناشی از تحریم آمریکا» انجام شده است.
جزئیاتی تاره از واکسن ایرانی کرونا
پیام طبرسی عضو تیم علمی واکسن “کُووایران برکت” با اشاره به جزئیاتی در رابطه با پروسه اجرای واکسن ایرانی کرونا، گفت: «این واکسن که از ویروس کشته شده تهیه شده، در فاز اول مطالعات بالینی قرار دارد، به گونهای که تزریق آن از هفته گذشته با ۳ نفر آغاز شد و طی امروز و فردا به ۳ نفر دیگر تزریق میشود و به همین ترتیب تا تزریق ۵۶ نفر در فاز اول مطالعات بالینی ادامه پیدا میکند.»
او با بیان اینکه اطلاعات فاز اول به صورت گزارشی جامع تهیه شده و در اختیار وزارت بهداشت قرار میگیرد، گفت: «اگر نتایج مطالعه فاز اول مثبت باشد و عوارض خاصی گزارش نشود، بلافاصله فاز دوم آغاز میشود و به دنبال آن احتمالا فاز سوم و پایانی تا خرداد ماه نهایی میشود».
وی افزود: «داوطلبان پس از تزریق اول و دوم که به فاصله دو هفته انجام میشود؛ برای هرکدام به مدت هفت روز و در مجموع ۱۴ روز در این سایت قرنطینه شده و مورد ارزیابی دقیق قرار میگیرند».
وی ادامه داد: طی این مدت هر ۶ ساعت یکبار علایم حیاتی داوطلبان چک شده و روزانه یکبار به صورت کامل تحت معاینات بالینی قرار میگیرند و عارضههای احتمالی ثبت میشود که این مسئله به دقت کار و استخراج اطلاعات دقیق و مستند در خصوص عوارض و یا ایمن بودن واکسن کمک زیادی میکند».
طبرسی در خصوص اخذ تاییدیههای بین المللی برای واکسن ایرانی، اظهار کرد: «اگر هر سه فاز مطالعاتی واکسن با موفقیت طی شده و عارضهای گزارش نشود، با تایید نهایی سازمان غذا و دارو و وزارت بهداشت، احتمالا مجوز واکسیناسیون عمومی صادر میشود».
او با تاکید بر اینکه مراحل اخذ تاییدیه و مجوز این واکسن از سازمان جهانی بهداشت نیز طی خواهد شد، عنوان کرد: «از آنجا که اخذ مجوز بین المللی زمانبر است، احتمالا پس از تایید سازمان های ناظر داخلی و اطمینان از ایمن و موثر بودن واکسن، مرحله واکسیناسیون عمومی آن در داخل کشور آغاز میشود، به عبارت دیگر تزریق عمومی واکسن منوط به تاییدیه سازمان جهانی بهداشت نخواهد بود.»
علیرضا زالی: حمل و نقل عمومی مهمترین عامل انتقال کرونا در تهران است
علیرضا زالی فرماندۀ عملیات مقابله با کرونا در کلانشهر تهران، روز سهشنبه گفت: «در تهران تمام عوامل خطری که در موج سوم شیوع کرونا، موجب افزایش بار بیماری شده، شناسایی و سهم و وزن اثربخشی آنها مشخص شده است».
وی با بیان اینکه مهمترین عامل همچنان وسایط نقلیه عمومی است، افزود: «متاسفانه به دلیل مشکلات زیر ساختی، با وجود تلاشهای شبانه روزی در شهرداری تهران، فاصله گذاری اجتماعی در مترو با محدودیت های بسیار جدی مواجه است».
وی ادامه داد: «به خصوص در ساعات پیک که شهروندان از مترو استفاده می کنند، فاصله گذاری اجتماعی مخدوش می شود و مسئله مدیریت فضای مترو نیازمند یک عزم جدی برای فراهم سازی زیرساخت های مناسب در مترو و حمل و نقل عمومی است».
رییس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با اشاره به اینکه سهم حمل و نقل عمومی در شیوع کرونا در حدود ۳۵ درصد است، در ادامه گفت: «همکاران در مترو در تلاش هستند که با یک سری اقدامات مانند ضد عفونی مستمر واگنها این مساله را بهبود بخشند».
علیرضا زالی با اشاره به تجمعات خانوادگی و افزایش موارد ابتلای خانوادگی به کرونا، ادامه داد: «نکته سوم موثر در انتقال ویروس کرونا حضور افراد در فضاهای سربسته به علت قرار گرفتن در فصل سرماست و مردم اکنون چون مجبورند در فضای مسقف و سربسته دورهم جمع شوند، احتمال شیوع بیماری افرایش می یابد.»
وی همچنین به عدم انجام صحیح و کامل محدودیت ها در تهران اشاره کرد و گفت: «این موضوع به ویژه در تغییر ساعت کار کارمندان و به خصوص عدم همکاری بخش خصوصی در تقلیل تعداد کارمندان و ساعت کار آنان، مشهود و موثر بوده است».
آمار رسمی کرونا در ایران:
سیماسادات لاری سخنگوی وزارت بهداشت، روز سه شنبه ۱۶ دی گفت: «در شبانه روز گذشته و بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی، ۶۱۱۳ بیمار جدید مبتلا به کووید۱۹ در کشور شناسایی شد که ۶۸۶ نفر از آنها بستری شده اند».
وی گفت: «مجموع بیماران کووید۱۹ در کشور به یک میلیون و ۲۵۵ هزار و ۶۲۰ نفر رسیده است».
وی افزود: «متاسفانه در طول ۲۴ ساعت گذشته، ۹۸ بیمار کووید۱۹ جان خود را از دست دادند و مجموع جان باختگان این بیماری به ۵۵ هزار و ۷۴۸ نفر رسیده است».
سخنگوی وزارت بهداشت گفت: ۴۸۲۹ نفر از بیماران مبتلا به کووید۱۹ در وضعیت شدید این بیماری تحت مراقبت قرار دارند.
به گفته وی، تا کنون ۷ میلیون و ۸۸۵ هزار و ۴۱۶ آزمایش تشخیص کووید۱۹ در کشور انجام شده است.
وی ادامه داد: «در حال حاضر و بر اساس آخرین تحلیل ها، ۴ شهرستان ساری، آمل، رامسر و سوادکوه شمالی در وضعیت قرمز، ۴۳ شهرستان در وضعیت نارنجی و ۴۰۱ شهرستان در وضعیت زرد قرار دارند».