یادبود قربانیان سقوط هواپیما در فرودگاه بینالمللی کییف
مسئول پرونده سقوط پرواز ۷۵۲ در اوکراین روز چهارشنبه، ۱۷ دیماه، در گفتوگو با رادیوفردا تاکید کرد که اکنون کشورش منتظر معرفی و مجازات «مسئولان» واقعی شلیک به این هواپیما و اعلام «دلایل واقعی» این حادثه است.
روز چهارشنبه، در آستانه سالگرد شلیک موشک به دست سپاه پاسداران به هواپیمای مسافربری، حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران، بار دیگر وعده داد که مقصران سرنگونی هواپیمای مسافربری اوکراینی «حتما» در دادگاه محاکمه خواهند شد.
ساعاتی بعد، یوگنی ینین، مسئول پروندهٔ پرواز ۷۵۲ در اوکراین، در نخستین واکنش به این اظهارات به رادیوفردا گفت: «دریافت غرامت، یگانه هدف اوکراین نیست. عدالت مهمترین ارزش و اولویت ماست و تا زمانیکه ایران مسئولیت کامل خود را نپذیرد، جزئیات این سانحه را علنی نکند و افراد مسئول را به جزای عملشان نرساند، نه اوکراین و نه همپیمانانش توقف نخواهند کرد.»
آقای ینین ادامه داد: «با استفاده از تمام ابزارهایی که حقوق بینالملل در اختیار ما قرار داده اجرای عدالت را تضمین خواهیم کرد.»
هواپیمای اوکراینی با شماره پرواز پیاس ۷۵۲، بامداد ۱۸ دیماه پارسال با شلیک دستکم دو موشک پدافند سپاه پاسداران در نزدیکی تهران سرنگون شد و تمام ۱۷۶ سرنشین آن جان باختند.
علاوه بر مسافران ایرانی در این پرواز، شهروندانی از کانادا، اوکراین، بریتانیا و افغانستان نیز قربانی سرنگونی هواپیما شدند.
جمهوری اسلامی پس از سه روز انکار سرانجام پذیرفت که سپاه پاسداران عامل سرنگونی این هواپیما بوده، اما علت آن را «خطای انسانی» اعلام کرد، توجیهی که نه از سوی خانواده قربانیان پذیرفته شده و نه از طرف مقامات اوکراینی و کانادایی.
در یک سال گذشته هیچ خبری از برگزاری دادگاه برای شش بازداشتی این پرونده منتشر نشده و معلوم نیست که قوه قضاییه در این زمینه چه کرده است. آمران اصلی شلیک به هواپیما نیز هنوز معرفی نشدهاند.
وزیر خارجهٔ اوکراین روز سهشنبه تایید کرد که ایران پیش از انقضای مهلت ۱۲ ماهه که برای ارائه گزارش فنی این سانحه داشت در روز ۱۰ دیماه لایحه گزارش فنی را در اختیار اوکراین قرار داده است.
دمیترو کولبا به شبکهٔ تلویزیون ملی این کشور گفت که تعلل در ارائه این گزارش روند مذاکرات را تحتالشعاع قرار داده بود، اما اکنون با برداشتن این مانع از سوی ایران، اوکراین آماده است برای به نتیجه رساندن این پرونده وارد مرحلهٔ جدید شود.
مطابق قوانین بینالمللی، سازمان هوانوردی غیرنظامی اوکراین اکنون ۶۰ روز فرصت دارد گزارش ۱۵۰ صفحهای ایران را مطالعه کند و در همکاری با سایر کشورهایی که در تحقیقات فنی این سانحه مشارکت میکنند، ملاحظات خود را بر آن ارائه دهد.
سپس ایران میتواند طی ۳۰ روز ضمن اعمال این ملاحظات یا نادیده گرفتن آنها، گزارش فنی خود را تکمیل کند و پس از تصویب آن توسط ایکائو، سازمان هوانوردی بینالمللی، این گزارش را در اختیار عموم قرار دهد.