در پی منع یکماهه حضور برخی دانشجویان معترض در دانشگاههای ایران، همکلاسیهای آنان در تعدادی از دانشگاهها، با در دست داشتن دستنوشته «دانشجو تعلیق کنید، دانشگاه تعطیل میکنیم»، از بامداد دوشنبه تحصن اعتراضی خود را آغاز کردند.
دانشجویان دانشگاه اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی تهران روز دوشنبه نهم آبان با صدور بیانیهای از تحریم کلاسهای درس در اعتراض به «اقدام غیرقانونی» کمیته انضباطی دانشگاه در منع کردن جمعی از دانشجویان به مدت یک ماه از حضور در دانشگاه و خوابگاه خبر دادند.
در این بیانیه آمده است: «این اقدام از این جهت غیر قانونیست که بدون هیچگونه تفهیم اتهام و حق دفاعی از جانب دانشجو صورت گرفته است.»
دانشجویان دانشکده اقتصاد دانشگاه علامه با تاکید بر این که «صادرکنندگان این احکام غیرقانونی بدانند که با سرکوب و ارعاب، فریاد» دانشجویان «بلندتر خواهد شد»، افزودند که تا زمان حضور دوباره دانشجویان منعشده در دانشگاه و خوابگاه، در هیچ کلاس درسی حاضر نخواهند شد و در محوطه دانشکده اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی دست به تحصن خواهند زد.
کانال تلگرامی شورای صنفی دانشجویان کشور نیز تصاویری از تحصن روز دوشنبه دانشجویان دانشکده اقتصاد علامه منتشر کرده است.
همزمان در دانشکده ادبیات دانشگاه بهشتی، دانشگاه الزاهرا و دانشگاه آزاد تهران جنوب روز دوشنبه تحصنهای مشابهی برگزار شده است.
جمعی از دانشجویان دانشگاه سوره هم با انتشار بیانیهای در اعتراض به «سرکوب فراگیر دانشجویان» اعلام کردند که «دادخواه دانشجویان و هنرمندان و همه انسانهای آزادهای» هستند که اکنون «به جرم فریاد حقطلبی در بند» به سر میبرند.
دانشجویان دانشگاه سوره تاکید کردند: «هرگونه سرکوب و خشونت علیه دانشجویان را محکوم میکنیم و فریاد آزادیخواهیمان را بلندتر از همیشه به گوشتان میرسانیم.»
بیانیه دفتر مولانا عبدالحمید در رد بیانیه شورای تأمین
دفتر امامجمعهٔ اهل سنت زاهدان روز یکشنبه با انتشار بیانیهای، مندرجات بیانیهٔ شورای تأمین استان سیستانوبلوچستان در مورد حادثه خونین زاهدان را خلاف واقع اعلام کرد.
در بیانیه مولانا عبدالحمید آمده است که «در بیانیهٔ شورای تأمین استان سیستانوبلوچستان سعی شده است صحنههای اصلی و واقعی تغییر داده شوند؛ از جمله اینکه گفته شده ۱۵۰ نفر به کلانتری حمله کردهاند و عدهای از آنان مسلح بودهاند که قصد تسخیر کلانتری را داشتهاند. در حالی که شاهدان عینی و مستند زنده بیان میدارند تیراندازی از کلانتری در حالی شروع شده که کسی نزدیک کلانتری حضور نداشته است. این تیراندازی عدهای را به سوی کلانتری میکشاند که به شعار دادن و پرتاب سنگ اقدام میکنند.»
این بیانیه اضافه میکند که «مستند خود کلانتری یک سلاح کلت کمری و یک اسلحه ساچمهای را نشان میدهد و وجود سلاحی دیگر در دست کسی از مردم ثابت نیست. آیا معقول است یک کلانتری را که پر از مأموران مسلح و تجهیزات نظامی است با ابزار فوق تصرف کنند؟! اگر افراد مسلح بودند چرا حتی یک نفر از مأموران مستقر در کلانتری در صحنهٔ درگیری مصلا و کلانتری کشته نشده است؟»
دفتر امامجمعهٔ اهل سنت زاهدان افزوده است: «در مورد اتوبوسی که به دیوار کلانتری کوبیده شده است، شاهد موجود است که یکی از مأموران کلانتری راننده اتوبوس را از پشت فرمان بیرون کرده و خودش پشت فرمان مینشیند تا اتوبوس را در مقابل درب کلانتری برای حفاظت آن پارک کند، اما چون رانندگی بلد نبوده یا دستپاچه شدهاست، دو بار اتوبوس را عقب و جلو میبرد و به دیوار کلانتری میکوبد و نهایتاً اتوبوس را رها میکند و از محل میگریزد؛ لذا تلاش برای تسخیر کلانتری توسط افراد در هیچ عقل و منطقی نمیگنجد.»
این بیانیه همچنین میافزاید در حالی که «در این صحنه از طرف مسجد یک تیر هم شلیک نشده است؛ … سرهنگ هاشمی با نیروهای قوی پیاده و سوار از فلکهٔ خیام به سمت مسجد حمله میکنند و هر کسی را میبینند به او شلیک میکنند. ساختمان مسجد، حوزه و منزل شخصی حضرت شیخالاسلام زیر رگبار شدید گلوله قرار میگیرد.»
بیانیه دفتر مولانا عبدالحمید سپس اضافه میکند: «بهتر است شورای تأمین به جای تغییر دادن صحنهها، اصل واقعیت و جریان را شفاف و روشن بیان کند تا تسلی خاطر بازماندگان این حادثه جانگداز باشد…. قدمی را که شورای تأمین در جهت عزل برخی از مسئولان انتظامی برداشته گرچه مثبت است، اما کافی نیست.»
رویدادهای جمعه خونین زاهدان با تجمع جمعی از مردم این شهر در روز جمعه هشتم مهر ماه در اعتراض به موضوع «تجاوز یک سرهنگ نیروی انتظامی به یک دختر بلوچ» در چابهار آغاز شد. اما گزارشها حاکی است که این تجمع تیراندازی نیروهای امنیتی مواجه و به شدت سرکوب شد.
بر اساس برخی گزارشها، نیروهای امنیتی با شلیک مستقیم بیش از ۹۰ نفر از معترضان بعد از نماز جمعه را کشتهاند.
شورای تامین استان سیستان و بلوچستان با اشاره به درگیریهای روی داده در هشتم مهرماه در زاهدان، «جمعه خونین»، ضمن پذیرش «قصور برخی از ماموران» از «عزل رئیس وقت کلانتری ۱۶ و فرمانده انتظامی شهرستان زاهدان» خبر داده است.
علی کریمی در مورد رویداد شاهچراغ: اگر داخلی بود، قاتلاید. اگر خارجی بود، نالایقاید
علی کریمی، بازیکن سابق تیم ملی فوتبال ایران که در اعتراضهای اخیر از معترضان حمایت کرده است، در یک استوری تازه اینستاگرامی نوشت: «آنچه در شاهچراغ اتفاق افتاد یک جنایت بود. اگر داخلی بود، قاتلاید. اگر خارجی بود، نالایقاید.»
ستاره سابق فوتبال ایران افزود «تأمین امنیت جانی مردم منت ندارد. بدیهیترین وظیفه هر دولتی است. کسانی که مردند، از ما، دوستان ما، همشهری ما، خانواده ما، بودند. تاوان خون آنها، همراه با تمام جنایتهای دیگر، هیزم بیشتری بر آتش جان شما خواهد شد.»
او در این پیام ادامه داد: «از خیابان تا زندان، از دانشگاه تا حرم، فراموش نمیکنیم چه بر سر ما آوردهاید.»
——————————————————————————————
دولت نیوزیلند روز دوشنبه اعلام کرد که گفتوگوهای دوجانبه رسمی با ایران درباره حقوق بشر را به حالت تعلیق درآورده و در شرایطی که جمهوری اسلامی حقوق ابتدایی مردم خود را نقض میکند، این مذاکرات «دیگر قابل دفاع نیست».
نانایا ماهوتا، وزیر امور خارجه نیوزیلند، با انتشار بیانیهای گفت که تصمیم دولت این کشور برای تعلیق مذاکرات با ایران حاوی این پیام آشکار است که تا مادامی که حکومت جمهوری اسلامی اصول ابتدایی حقوق بشر را نقض میکند و دست به سرکوب خشونتآمیز معترضان در ایران میزند، گفتوگوهای دوجانبه را نمیتوان ادامه داد.