انتشار ویدئوی مصرف کوکائین توسط مشاور نایب رئیس AKP باعث افشای فساد درون این حزب شد.
حدود یک هفته است که خبرهایی پیرامون زندگی یک عضو AKP در رسانه های ترکیه در صدر اخبار قرار دارد. ماجرا از آنجا شروع شد که فیلم مصرف کوکائین توسط «کورشات آیوات اوغلو» در یک ماشین لوکس در ترکیه خبرساز شد. در ابتدا جسارت این شخص به حوزه عمومی با مصرف کوکائین با واکنش های بسیاری رو به رو شد، اما مدت کوتاهی نگذشت که تصاویر دیگر این مرد به سرعت در فضای مجازی باز نشر شد. تصاویر دیگری که گویای زندگی بسیار لاکچری کورشات بود. کورشات با انتشار تصاویری از زندگی لوکس و خوشگذرانی های بی حساب خود و دیگر اعضای جوان AKP در حساب کاربری به نام «آقازاده های AKP» ثروت بادآورده خود و دوستانش را به رخ مردم می کشید. اما موضوعی که او را به سرعت به تیتر اصلی اخبار رسانه ها رساند تصاویر بسیاری بود که با رجب طیب اردوغان رئیس جمهور، سلیمان سویلو وزیر کشور، حمزه داغ نایب رئیس حزب عدالت و توسعه (AKP)، ملیح گوکچک یکی از اعضای ارشد AKP و بسیاری دیگر از شخصیت های حکومتی و روسای AKP داشت. پرسش مهمی که رسانه ها پرسیدند این بود که چگونه یک نفر که در راسته ماشین فروش های کاستامونو برای هر عکسی که از مردم می گرفت ۵ لیره دریافت می کرد، در فاصله ۵ سال به چنین ثروت عظیمی رسیده؟ رسانه ها در پی بررسی راز موفقیت او برآمدند.
کورشات تحصیلات دانشگاهی ندارد. پدرش یک کارگر بازنشسته است و در خانواده ای فقیر بزرگ شده. تا ۵ سال پیش حتی شغل ثابتی نداشته اما حالا در خانه اش ماشین های چند میلیون لیره ای مثل رنجروور و پورشه پارک است. او در سال ۲۰۱۴ عضو ستاد انتخاباتی AKP برای انتخابات شهرداری ها می شود. در سال ۲۰۱۶ ماشین هوندای بسیار ارزان قیمتی دارد که به یکباره به مدیریت قسمت امور فرهنگی شهرداری کاستامونو می رسد. در سال های بین ۲۰۱۴ تا ۲۰۱۹ بار خودش را بسته و یک شرکت تأسیس می کند و شروع به خرید و فروش اقلام کوچک هدیه ای برای شهرداری ها می کند. کم کم راه همه اصناف و کاسب های کاستامونو به ناچار از اتاق او می گذرد. او دیگر از همه مزایده های در حال اجرای شهر با خبر می شود و تا جایی پیشرفت می کند که حتی مسئولیت جوش دادن معامله های شهردار را هم او به عهده می گیرد. در سال ۲۰۱۹ وقتی که شهرداری کاستامونو از AKP به حزب حرکت ملی (MHP) واگذار می شود کورشات هم به آنکارا نقل مکان می کند و در دفتر مرکزی AKP مشغول به کار می شود. او مشاور حمزه داغ نایب رئیس حزب می شود.
اما پس از انتشار فیلم مصرف کوکائین توسط او در فضای مجازی و پیگیری رسانه ها حمزه داغ در ابتدا ارتباط با کورشات را تکذیب می کند و وقتی فیلم ها و عکس های مشترکشان منتشر می شود، می گوید: “این آقا یک سال است که در محل ساختمان حزب مشغول به یک کار معمولی است.” اما تصاویر منتشر شده از جلسات اعضای رده بالای AKP نشان می دهد که او یک عضو معمولی نبوده است.
نسل جدید محافظه کاران سنتی دیگر به ارزش های قبلی پایبند نیستند
داستان موفقیت کورشات آیوات اوغلو از این جهت آماج اعتراض رهبران سیاسی شد که کورشات تنها یک نمونه از صدها فردی است که به واسطه رابطه شان با حزب حاکم به سرعت پله های ترقی را طی کرده و به ثروت کلانی رسیده اند.
نسل جدیدی از محافظه کاران سنتی و اسلام گرایان افراطی که هیچ ابایی از انتشار تصاویر خوشگذرانی هایشان در فضای مجازی ندارند. نسلی که پولشان از پارو بالا می رود و با حیف و میل کردن پول در خوشگذرانی های مختلف به قشر متوسط و پایین جامعه که به دلیل سیاست های اقتصادی دولت به ورطه ورشکستگی افتاده اند، دهن کجی می کنند. نسلی که به واسطه ادعای اسلام گرایی در کشوری لائیک رای آورده اند ولی به راحتی تمام فیلم مصرف مواد مخدر، و قماربازی هایشان را که در ترکیه اموری غیر قانونی هستند به نمایش عمومی می گذارند.
پرسش های رهبران احزاب و رسانه ها غالبا پیرامون این موضوعات است:
یک فرد معمولی در فاصله ۵ ساله چگونه چنین ثروتی به هم زده است؟
چه شخص و گروه هایی در درون قدرت و حزب حاکم برای رسیدن به این موقعیت به او کمک کرده اند؟
از شهرداری کاستامونو ماهانه چقدر حقوق گرفته است؟
از دفتر مرکزی حزب عدالت و توسعه چقدر حقوق گرفته است؟
این عضو جوان AKP کوکائین را از کجا تامین کرده است؟
با توجه به این که مدتی پیش هم یکی از اعضای ارشد AKP به نام ویسل فیلیز در اروپا با ۱۰۰ کیلو هروئین به قیمت ۵ میلیون یورو دستگیر شد، آیا ارتباطی بین این علاقه اعضای AKP به مواد مخدر با برنامه های حزب وجود دارد؟
مدتی پیش نیز برنامه مبارزه با مواد مخدر در شورای شهرداری استانبول با رای مخالف اعضای AKP و MHP رد شده بود، آیا این هم در راستای فعالیت های مرتبط با مواد مخدر حزب حاکم بود؟
موضوع دیگری که رسانه ها به آن پرداخته اند درگیری اعضای حزب حاکم با یکدیگر بر سر انتشار چنین تصاویری است. این اولین باری نیست که رسوایی های حزب حاکم به موضوع روز رسانه ها تبدیل می شود اما این بار نشانه های بسیاری از شکاف درون قدرت به چشم می خورد.
پس از انتشار و واکنش های گسترده به ویدیو چه شد؟
پلیس مواد مخدر کورشات را بازداشت کرد. کورشات با بیان این که چیزی که در فیلم می بینید پودر قند است (پودری که روی کیک می ریزند) در کمال ناباوری آزاد شد. اما تحقیقات روزنامه نگاران که تصاویر او را از همه جا شخم می زدند و پای چهره های بسیاری را به ماجرا باز کردند باعث شد تا پلیس مواد مخدر تحت فشار رسانه ها دوباره او را بازداشت کند. در تحقیقات پلیس مشخص شد که حقوق کورشات ماهانه تنها ۳ هزار لیر بوده اما درآمد او رقمی بیش از ۳۳ هزار لیر در ماه را نشان می دهد. همچنین از خانه او مقادیر بسیاری قرص های روانگردان تقلبی پیدا شده است.
واکنش AKP به این موضوع چه بود؟
طبیعتا اولین واکنش اهالی قدرت به این موضوع تکذیب هر نوع رابطه ای بود اما با پیدا شدن مدارک بیشتر و تصاویر و فیلم هایی که نشان می داد او تنها یک عضو ساده حزب نبوده انواعی از واکنش ها رخ داد.
در ابتدا حمزه داغ نایب رئیس AKP رابطه با کورشات را انکار کرد ولی پس از انتشار تصاویر مشترکشان گفت: “او یک کارمند ساده است که دیشب قراردادش را فسخ کردیم.” سلیمان سویلو وزیر کشور با شرکت در جلسه خبری روزنامه سوزجو با بیان این که هنوز اطلاعات دقیقی درباره این که کورشات یک قاچاقچی مواد مخدر بوده یا نه نداریم گفت: “این شخص کوکائین مصرف می کرده و گاهی هم برای دوستانش تهیه می کرده است.” سویلو با بیان این که این ماجرا نباید باعث سیاه نمایی درباره حزب حاکم شود گفت: “اگر دوست یا همکار شما کوکائین بکشد آیا این تقصیر شماست؟ دولت وظیفه قانونی خودش را درباره این موضوع انجام داده و این شخص را بازداشت کرده است.”
ناجی بستانجی اوغلو رئیس فراکسیون AKP در مجلس نیز با انتشار پستی در صفحه های مجازی خود با بیان این که عدالت برای همه یکسان عمل خواهد کرد نوشت: “عدالت برای هر کسی که کار غیر قانونی بکند آنچه را لازم است انجام می دهد. اما این حادثه فقط می تواند کار ترول های فضای مجازی باشد تا علیه حزب ما سیاه نمایی کنند، و این کار در نهایت به دموکراسی آسیب خواهد زد.”
یکی از اعضای فعال AKP در فضای مجازی به نام «طغرل سلمان اوغلو» نیز با گذاشتن دو لایو در فضای مجازی گفت که “متاسفانه از این افراد تا دلتان بخواهد در حزب ما هست. این ها به دنبال پول و منفعت هستند و هیچ تعلق خاطری به حزب و اهدافش ندارند. حزب ما اهداف مثبت و رهبران خوبی دارد. این افراد که تعدادشان هم کم نیست با نفوذ به حزب دنبال منافع مادی خودشان هستند و ما هم چیزی نمی توانیم بگوییم. یکی دو تا که نیستند.”
واکنش اپوزیسیون به حادثه کورشات چه بود؟
باریش آتای نماینده پر سر و صدای حزب کار شهر ختای در واکنش به توضیحات وزیر کشور که گفته بود این مسئله را نباید سیاسی کنید با انتشار توئیتی گفت: “چون این یک مسئله سیاسی است. این ثروت اندوزی نتیجه نظمی است که AKP ایجاد کرده است. شما فردا حساب این ثروت اندوزی ها را هم باید بدهید.”
فائق اوزتِراک سخنگوی حزب جمهوری خواه خلق (CHP) در واکنش به آزادی کورشات به دلیل این که گفته بود این پودر قند بوده نوشت: “در مملکت عدالت از بین رفت. دماغ نان خورهای کاخ AKP پر از پودر قند است.”
هالوک پشکن نماینده سابق CHP نیز با پرسیدن ۶ سوال از حزب حاکم خواسته تا درباره این موضوع پاسخگو باشد، او پرسیده: “چرا تحقیقات پزشکی قانونی انجام نشده؟ چرا درباره پول های باد آورده تحقیق نمی شود؟ آیا سهام پودر قند وجود دارد؟…”
احمد داوود اوغلو نخست وزیر مستعفی اردوغان و رئیس حزب آینده نیز در یک نشست خبری با بیان این که حزب حاکم از درون پوسیده است و این ها نشانه های وجود شکاف در AKP است گفت: “متاسفانه به جای این که برای نسل جوان الگو بشویم داریم نمونه های بدی می شویم که باعث نفرت جوانان از حکومت است. اردوغان بدون این که به کسی حساب پس بدهد اعضای خانواده خودش را توی کابینه روی کار گذاشت و پایه های استفاده از سیاست برای مال اندوزی و فساد را گذاشت.”
گارو پایلان نماینده حزب دموکراتیک خلق ها (HDP) نیز در سخنرانی خود در جلسه فراکسیون با بیان این که فساد درون AKP و راهزنی هایش با این ویدیو ها بیش از پیش افشا شد گفت: “چطور شد که یک جوان در طول ۵ سال به چنین ثروتی دست یافت؟ آقای سلیمان سویلو تو که می گویی شما مقصر نیستید چرا نمی گویی که این آدم چطور دست تنها همه این مزایده ها را برده؟ این همه ثروت اندوزی کرده؟ کورشات آیوات اوغلو تنها قسمت قابل رؤیت کوه یخ فساد حکومت است. یک روز البته این ها را افشا می کنیم و از همه احزاب دیگر در مجلس و همه خبرنگاران با وجدان می خواهیم که درباره این موضوع تحقیق کنند و با هم این دزدی های AKP را افشا کنیم.”
مناقشات پیرامون ماجرای کورشات و آقازاده های AKP ادامه دارد.
نویسنده: زهرا کمیجانی/ کردپرس