روزنامه فرهیختگان در گزارشی نوشته باوجود گذشت چهار ماه از سال تحصیلی در ایران، دانشآموزان «تنها ۳۸ روز» به مدرسه رفتهاند.
بر اساس این گزارش، یکی از دلایل تعطیلی مدارس در این ماهها اعتراضات سراسری در شهرهای ایران بوده است.
اعتراضات «زن زندگی آزادی» در ایران که پس از مرگ مهسا امینی رخ داد، به مدارس نیز کشیده شد و نه تنها شمار زیادی از دانشآموزان از آن حمایت کردند، بلکه به صورت کمسابقهای، شماری از آنها مورد خشونت نیروهای امنیتی قرار گرفته و بازداشت و حتی کشته شدند.
در گزارش این روزنامه، مواردی چون آلودگی هوا، سرمای زیاد و بیسابقه، بارش برف و باران سنگین و شدید، گرد و غبار و بازیهای تیم ملی در جامجهانی نیز از دیگر دلایل تعطیلی مکرر مدارس گزارش شده است.
به نوشته فرهیختگان، «تعطیلیهای پیدرپی و مکرر مدارس…که شبیه به محدودیتهای اینترنتی، گویا جزء اولین، راحتترین و کمهزینهترین راهکارها برای مواجهه با شرایط خاص توسط مسئولان و تصمیمگیران اجرا میشود»، نگرانکننده شده است.
این روزنامه تعطیلیهای پیدرپی مدارس را «ضربه کاری دیگر بر پیکره نحیف نظام آموزش کشور در این بلبشوی آموزش بعد از کرونا و بیعدالتیهای آموزشی که روزبهروز درحال گستردهتر شدن و بیشتر شدن است» عنوان کرده است.
فرهیختگان هشدار داده «اگر قرار بر همین منوال باشد باید فاتحه آموزش عمومی در کشور را بخوانیم.»
این خبر بعد از آن منتشر میشود که مرکز پژوهشهای مجلس در گزارشی از رشد ۱۷ درصدی دانش آموزان بازمانده از تحصیل به نسبت ۶ سال گذشته در سال جاری خبر داد.
براساس آمار ارائه شده توسط این مرکز، تعداد دانشآموزان بازمانده از تحصیل در سال تحصیلی ۱۴۰۱-۱۴۰۰ با رشد ۱۷ درصدی نسبت به سال تحصیلی ۱۳۹۵-۱۳۹۴ به بیش از ۹۱۱ هزار نفر رسیده است.
تعداد کل افراد بازمانده از تحصیل در سال تحصیلی ۱۳۹۵-۱۳۹۴ حدود ۷۷۷ هزار نفر بوده است.
کودکان بازمانده از تحصیل کودکانی هستند که به دلایل مختلفی، نظیر فقر اقتصادی و فقر فرهنگی، از ادامه تحصیل بازماندهاند.
پنج استان سیستان و بلوچستان، خراسان رضوی، تهران، خوزستان و آذربایجان غربی دارای بیشترین فراوانی مطلق بازماندگان از تحصیل هستند.
سیستان و بلوچستان از سال تحصیلی ۱۳۹۵-۱۳۹۴ تاکنون بیشترین فراوانی مطلق و فراوانی نسبی را در شاخص مذکور دارد. این استان در سال تحصیلی ۱۴۰۱-۱۴۰۰ حدودا ۴۵ هزار کودک بازمانده از تحصیل دارد.