مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در واکنش به ادعای اخیر رسانه‌های حکومتی ایران اعلام کرد که موضوعات مورد اختلاف میان این آژانس و تهران «پیچیده» است و هنوز «ما به هیچ ایستگاه پایانی نرسیده‌ایم».

رافائل گروسی که روز سه‌شنبه، ۹ خرداد، برای شرکت در یک جلسه شورای امنیت سازمان ملل متحد درباره امنیت نیروگاه هسته‌ای زاپوریژیای اوکراین به نیویورک رفته بود، در یک نشست خبری شرکت کرد و به سوال خبرنگار الجزیره درباره گزارش اخیر رسانه‌های ایران پاسخ داد.

بر اساس گزارشی که ساعاتی پیشتر رسانه‌های حکومتی به صورت همزمان با استناد به یک «منبع آگاه» منتشر کرده بودند، ایران «اجازه دسترسی» به یک محل اعلام نشده هسته‌ای خود معروف به سایت آباده را به آژانس داده است.

اما آقای گروسی ضمن آن که این خبر را تایید نکرد بدون ورود به جزئیات بیشتر در واکنش به این گزارش خبرگزاری‌های داخلی ایران گفت که گزارش او در مورد وضعیت برنامه هسته‌ای در ایران قرار است به زودی منتشر شود.

مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی تاکید کرد که کار روی تعدادی از مسائل مورد اختلاف با ایران همزمان در حال جریان است.

او گفت: «در برخی موارد ما در حال پیشرفت هستیم و در برخی دیگر نه. بنابراین یک امر در حال انجام است.»

این اظهارات مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی را باید در کنار این امر گذاشت که این نهاد، طی دو سال گذشته، بارها خواستار توضیح جمهوری اسلامی درباره سه مکان اعلام نشده خود شده که پیشتر آثار ذرات اورانیوم در آنجا کشف شده بود.

پیشتر مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در همین زمینه گفته بود ایران هنوز پاسخ‌های معتبر و قانع‌کننده‌ای در مورد رد پای اورانیوم به‌دست آمده در سایت‌های مریوان، آباده و تورقوزآباد نداده است.

قرار است تازه‌ترین گزارش آژانس در نشست هفته آتی شورای حکام در دستور کار قرار بگیرد و همکاری‌های ایران و آژانس در موضوعات پادمانی یکی از مهم‌ترین موضوعات مورد بررسی در این گزارش است.

در آخرین نشست شورای حکام که در ماه مارس سال جاری برگزار شد، جمهوری اسلامی به دلیل «توافقات ملموس» چند روز قبل آن، در سفر مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به تهران، از قطعنامه جدید شورای امنیت در امان ماند.

پس از آن، ایران مدعی شده که موضوع مربوط به کشف ذرات اورانیوم غنی شده تا ۸۳.۷ درصد، سطحی نزدیک به آستانه ساخت بمب اتمی، در سایت نیروگاه زیرزمینی فردو را حل کرده است.

به گزارش رسانه‌ها، علاوه بر این، «تعداد مشخصی دوربین» در «یکی از سایت‌های هسته‌ای نصب شده»، اما در حال حاضر «وصل نیستند».

تهران در کلام بارها ادعا کرده است که خواستار احیای برجام است، اما مذاکرات برای احیای این توافق بین‌المللی هسته‌ای امضاشده در ۲۰۱۵، ماه‌هاست که عملا متوقف مانده است.

دولت جو بایدن نیز پیشتر بارها بر راه دیپلماسی در پرونده هسته‌ای ایران تاکید کرده، اما نماینده ویژه وزارت خارجه آمریکا در امور ایران تصریح کرد که واشینگتن اجازه دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای را نخواهد داد، حتی اگر این امر به معنای توسل به گزینه نظامی باشد.

رابرت مالی به تازگی در مصاحبه‌ای با رادیوی ملی آمریکا، ان‌پی‌آر، گفت: «اگر به این نتیجه برسیم که آنها اقداماتی در جهت دستیابی به بمب هسته‌ای انجام می‌دهند، ما نیز دست به اقدامات بازدارنده خواهیم زد و در این صورت هیچ گزینه‌ای را نادیده نمی‌گیریم.»