عربستان سعودی در اقدامی بیسابقه یک دیپلمات خود را به عنوان سفیر غیرمقیم امور فلسطین انتخاب و به تشکیلات سرزمینهای فلسطینی معرفی کرده است. منابع خبری فلسطینی میگویند استوارنامه نایف السدیری روز شنبه در امان، پایتخت اردن، تحویل مشاور خارجی محمود عباس شده است.
اقدامی که از سوی رسانههای اسرائیل به عنوان «پیشدستی و گامی» از سوی ریاض برای «عملی کردن» مفاد توافقی است که بر اساس آن اسرائیل و عربستان با میانجیگری آمریکا روابط سیاسی برقرار خواهند کرد.
بنا بر گزارش رویترز، الی کوهن، وزیر امور خارجه اسرائیل، امروز، یکشنبه سیزدهم اوت، با اشاره به اینکه اسرائیل «اجازه گشایش هیچ نوع ماموریت دیپلماتیک» و برگزاری «جلسات رسمی حضوری» در بیتالمقدس (اورشلیم) را نخواهد داد، به ایستگاه رادیویی اف ام-١٠٣ تلآویو گفت که «این میتواند (در سطح) نماینده ای باشد که با نمایندگان تشکیلات خودگردان فلسطین دیدار خواهد کرد».
الی کوهن که میگوید انتصاب سفیر غیر مقیم عربستان در امور فلسطین، با اسرائیل هماهنگ نشده بود، با اشاره به ارتباط احتمالی این اقدام با چشم انداز عادی سازی روابط تلآویو و ریاض گفت:
«آنچه پشت این تحول است این است که در پسزمینه پیشرفت مذاکرات آمریکا با عربستان و اسرائیل، سعودیها میخواهند این پیام را به فلسطینیها برسانند که آنها را فراموش نکردهاند».
عربستان سعودی، دیروز، در اقدامی بیسابقه، نخستین سفیر غیر مقیم خود برای امور فلسطین را به تشکیلات خودگردان معرفی کرد.
به این ترتیب، نایف السدیری، سفیر عربستان سعودی در اردن، شنبه دوازدهم اوت، به عنوان سفیر غیرمقیم ریاض و سرکنسول این کشور در بیتالمقدس، استوارنامه خود را به مشاور دیپلماتیک محمود عباس رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین تقدیم کرد.
بسام الآقا، سفیر فلسطین در ریاض، این انتصاب را به عنوان تاییدیه عربستان بر کشور فلسطین و «رد آنچه توسط رئیس جمهور سابق آمریکا، ترامپ، اعلام شده بود» دانست.
اسرائیل، بیتالمقدس را پایتخت خود میداند و از فعالیت دیپلماتیک فلسطینیان در این شهر جلوگیری میکند. موضوعی که توسط ایالات متحده، بدون همراهی دیگر قدرت های جهانی، در دوران ریاست جمهوری دونالد ترامپ در سال ٢٠١٧ به رسمیت شناخته شد.
از سوی دیگر، عربستان سعودی، زادگاه اسلام، تا کنون از آرمان فلسطین دفاع و از روابط رسمی با اسرائیل پرهیز کرده اما ایالات متحده، اخیرا به دنبال توافقی تاریخی در خاورمیانه است که روابط اسرائیل و عربستان را به حالت عادی باز میگرداند.
ریاض، قبلاً به رسمیت شناختن اسرائیل را به تحقق هدف فلسطینی ها برای تشکیل دولت، مشروط کرده بود. هدفی که از جمله چالشهای پیش روی آن، شکاف بین دولت فلسطینی مورد حمایت بینالمللی و رقیب مسلح اسلامگرای آن، حماس، است.