نمایندگان مجلس با تقاضای رسیدگی به لایحه حمایت از فرهنگ عفاف و حجاب طبق اصل ۸۵ قانون اساسی (بررسی در کمیسیون به جای صحن) موافقت کردند.
نمایندگان مجلس شورای اسلامی،در نشست علنی امروز (یکشنبه ۲۲ مرداد) با تقاضای رسیدگی به لایحه حمایت از فرهنگ عفاف و حجاب طبق اصل ۸۵ قانون اساسی (بررسی در کمیسیون به جای صحن) با ۱۷۵ رای موافق، ۴۹ رای مخالف و ۵ رای ممتنع از مجموع ۲۲۹ رای، موافقت کردند.
این تصمیم مجلس به معنی آن است بحث و گفتگو در باره لایحه در یک کمیسیون مشترک از چند نهاد با نظارت ارگان های امنیتی پیش خواهد رفت و مردم در جریان مباحثی که مرتبط با زندگیشان است قرار نخواهند گرفت. طبق تصمیم امروز مجلس مباحثات مرتبط با تصویب این لایحه نیز از رسانههای جمعی از جمله رادیو پخش نخواهد شد.
حسن نوروزی، از مسوولان کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس که قرار است در تصویب لایحه عفاف و حجاب مشارکت کند در باره علت محرمانه شدن بررسی لایحه حجاب می گوید: «نیازی نیست حتی همه نمایندگان درباره این قانون نظر بدهند. این قانون حاکمیتی است و آنچه به مردم مربوط است این است که به آن عمل کنند. اگر لایحه به صحن میآمد، شاید بررسی آن ۳ ماه طول میکشید؛ الان یک جمعبندی یکی، دو روزه میخواهد تا پس از آن به شورای نگهبان برود. ممکن است هر رسانهای چیزی بگوید و طرح کلا هوا شود.»
این لایحه در ابتدا توسط قوه قضائیه در ۹ ماده تهیه شد، اما دولت ابراهیم رئیسی تعداد مواد آن را به ۱۵ رساند و در نهایت، پس از ارائه به مجلس، کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس شمار مواد لایحه را به ۷۰ ماده افزایش داد
این لایحه مجازاتهای جدید و جریمههای سنگین چندین میلیون تومانی برای سرپیچی از حجاب اجباری در نظر گرفته، اما محافظهکاران تندرو معتقدند که این لایحه توقعات مرتبط با پوشش اختیاری را برآورد نکرده است.
چند نماینده مجلس خبرگان رهبری و امامان جمعه هفته گذشته از این که در این لایحه «جریمه مالی» برای مجازات مخالفان حجاب اجباری پیشبینی شده انتقاد کردند و حسین شریعتمداری حداقل در دو نوبت طی یک هفته به محتوای لایحه ۷۰ مادهای تدوین شده در کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس اعتراض کرد.
همزمان تعدادی از طرفداران حجاب اجباری هفتهها است که مقابل مجلس و قوه قضائیه تجمع میکنند و خواستار برخورد شدیدتر با افراد «بیحجاب» میشوند.
ابراهیم رئیسی روز چهارشنبه به این دسته از افراد اطمینان داد که «هیچ نگران نباشید. خانواده معظم شهدا بعضا در مسیر که میآمدم نگران بودند و به من گفتند. بدانید حتما این بساط جمع خواهد شد.»
بر اساس اصل ۸۵، مجلس شورای اسلامی “در موارد ضروری” میتواند اختیار وضع بعضی از قوانین را به کمیسیونهای داخلی خود بسپارد، در این صورت این قوانین در مدتی که مجلس تعیین میکند بدون نیاز به تصویب در صحن علنی به صورت آزمایشی اجرا میشود.
مجلس شورای اسلامی به کمیسیون ویژه حجاب اجازه داده است تا طرح مورد نظر خود را برای اعمال قوانینی تازه درباره پوشش اسلامی و حجاب اجباری بدون نیاز به تصویب در صحن علنی، مستقیما به شورای نگهبان ارسال کند.
پس از تایید شورای نگهبان این طرح همانند یک قانون لازم الاجراست گرچه عنوان قانونی آن «موقت» است.
برخی از منتقدان در باره علت بررسی و تصویب غیر علنی لایحه حجاب و عفاف می گویند: نمایندگان مجلس شجاعت ندارند لایحه حجاب را علنی بررسی کنند؛ می دانند که مردم مخالف آن هستند و نمایندگان نمیخواهند با واکنشهای منفی مردم روبهرو شوند.
لایحهٔ «عفاف و حجاب» که مدتی پس از آغاز اعتراضات سراسری «زن زندگی آزادی» تدوین شد، تاکنون جنجالهای زیادی به راه انداخته است. پس از کشته شدن مهسا امینی در بازداشت پلیس گشت ارشاد در شهریورماه ۱۴۰۱ و آغاز قیام سراسری مردم علیه جمهوری اسلامی موضوع حجاب زنان به مسئلهٔ بزرگ و پیچیدهٔ حکومت تبدیل شده است.
تاکنون علیرغم تمام اقداماتی که حکومت علیه زنان انجام داده، نتوانسته مقاومت تاریخی آنان در مقابل حجاب اجباری را در هم بشکند. از آغاز اعتراضات در سال گذشته، حضور زنان بدون حجاب در فضای عمومی به کابوس حکومت تبدیل شده و هر روز که می گذرد بر شمار زنان بدون حجاب افزوده می شود.