تهران – چهارم شهریور ۱۳۳۱: گروهی از اعضای «سومکا»، بعد از یک درگیری خیابانی با اعضاء حزب توده، پیروزمندانه با شمشیر و قمه برای عکاس ژست گرفته‌اند. جیپی که در عکس دیده می‌شود، ظاهراً بزور از توده‌ای‌ها گرفته‌ شده، یا به اصطلاح مصادره شده است.

هویت هیچیک از پیراهن‌سیاهان سومکا شناسایی نشده است.

حزب سومکا، یا حزب سوسیالیست ملی کارگران ایران، خود را «نگهبان خون و نژاد آریایی» می‌دانست. رهبر سومکا داوود منشی‌زاده بود که هفت سال بعد از سقوط نازیسم همچنان از شخصیت هیتلر تمجید می‌کرد و خود را پیرو و مرید وی می‌دانست. نشان رسمی این حزب نیز تقلیدی از صلیب شکستۀ هیتلری بود.

سومکا در لابلای جریان‌های ناسیونالیست افراطی در زمان مصدق تأسیس شد و مدافع خشونت بود. سومکا قبل از هر چیز ضدتوده‌ای بود و می‌خواست به جای این حزب، اقتدار در صحنۀ خیابان را از آن خود کند.

کار سومکا بعد از ۱۳۳۲ کساد شد. منشی‌زاده که زبان‌شناس بود و در دانشگاه‌های مونیخ و اسکندریه تدریس کرده بود، سالها بعد در سوئد از دنیا رفت.

از معدود اعضای این حزب که بعدها کار سیاسی جدی را ادامه دادند، باید از داریوش همایون یاد کرد که خاطرات خود از تندروی‌های سالهای جوانی‌اش را به تفصیل حکایت کرده است.

توسط:فرید وهابی