مقامهای قضایی بلژیک گفتهاند که با “صرفنظر از درخواست تجدید نظر”، حکم ۲۰ سال زندان اسدالله اسدی، دیپلمات ایرانی تایید شده است.
خبرگزاری فرانسه به نقل از مقامهای قضایی بلژیک گزارش داده وکیل اسدالله اسدی، دبیر سوم سفارت ایران در وین که به اتهام برنامهریزی برای بمبگذاری در نشست سازمان مجاهدین خلق در پاریس به ۲۰ سال زندان محکوم شده، در مهلت تعیین شده، درخواست تجدیدنظر نکرده است.
از زمان انقلاب ایران، این نخستین بار است که یک مقام ایرانی به اتهام “تروریسم” در اروپا محکوم میشود.
آقای اسدی از شرکت در جلسات دادگاه امتناع کرده بود. او با رد تمام اتهامات، معتقد است مصونیت دیپلماتیک دارد. حکومت ایران همواره اتهامات مربوط به ترور مخالفانش را رد کرده است.
امروز سفارت جمهوری اسلامی ایران در بروکسل با انتشار بیانیهای بار دیگر با تاکید بر موضع ایران گفت مصونیت دیپلماتیک آقای اسدی نقض شده و این دادگاه صلاحیت رسیدگی به اتهامات او را ندارد.
دیمیتری دیبکو وکیل اسدالله اسدی گفته دادگاه را به رسمیت نمیشناسد و این پرونده را “سیاسی” خوانده است.
سفارت جمهوری اسلامی ایران در بروکسل امروز همزمان با قطعی شدن حکم آقای اسدی اعلام کرد آلمان و بلژیک با بازداشت و زندانی کردن آقای اسدی کنوانسیون وین در خصوص روابط دیپلماتیک و همچنین حقوق بین المللی و عرفی و رویههای دیپلماتیک را نقض کردهاند.
نمایندگان دادستانی گفتهاند که مقامات بلژیکی با هرگونه معامله احتمالی و مبادله آقای اسدی با زندانیان غربی مخالفت خواهند کرد.
حکم زندان اسدالله اسدی در مقطع حساسی از روابط میان ایران و قدرتهای غربی اعلام شده است. با روی کار آمدن جو بایدن تلاشهایی برای احیای توافق هستهای در جریان است و بارها گزارشهایی درباره تبادل زندانیان منتشر شده است.
درباره اسدالله اسدی و همدستانش چه میدانیم؟
تیر ماه ۱۳۹۷ ماموران امنیتی آلمان اسدالله اسدی دیپلمات ایرانی را در این کشور دستگیر کردند. اسدالله اسدی، که پلیس اروپا او را از مسئولان اصلی ایستگاه اطلاعاتی ایران در کل این قاره میداند، نخستین دیپلمات ایرانی و احتمالا عالیترین مقام اطلاعاتی جمهوری اسلامی ایران است که به اتهام دست داشتن در یک “اقدام تروریستی در خاک اروپا” محاکمه میشود.
در سال ۲۰۱۸، نهادهای اطلاعاتی غربی حکومت ایران را به برنامه ریزی برای “بمبگذاری” در گردهمایی سالانه سازمان مجاهدین خلق در پاریس متهم کردند. در این گردهمایی مجاهدین خلق افراد سرشناسی از جمله رودی جولیانی، وکیل شخصی دونالد ترامپ، یکی از حاضران بود و در آن خواهان سقوط حکومت ایران شد.
۱۶ بهمن ماه سال گذشته دادگاهی در بلژیک اسدالله اسدی و همدستانش را به زندان محکوم کرد. این پرونده سه متهم دیگر هم داشت.
علاوه بر اسدالله اسدی، امیر سعدونی و نسیمه نعامی زوج ایرانی-بلژیکی و همچنین مهرداد عارفانی، دیگر متهم پرونده که سابقه عضویت در سازمان مجاهدین خلق را هم داشت به تحمل ۱۵ تا ۱۸ سال محکوم شدند.
دستگاههای اطلاعاتی غربی اسدالله اسدی را مامور وزارت اطلاعات ایران میدانند که در پوشش دیپلمات در اروپا فعالیت میکرده است.
او کارمند دایره ۳۱۲ وزارت اطلاعات معرفی شده که مسئولیت امنیت داخلی را دارد و اتحادیه اروپا آن را تروریستی اعلام کرده است.
دادستانهای پرونده اسدالله اسدی را “فرمانده عملیاتی” نقشه بمبگذاری در نشست سازمان مجاهدین خلق خواندند.
بمبی که برای حمله در نشست سازمان مجاهدین خلق تهیه شده بود در خودروی آقای سعدونی و خانم نعامی پیدا شده بود.
واحد خنثیسازی بمب بلژیک این بمب را “با کیفیت حرفهای” توصیف کرده بود که در صورت انفجار میتوانست خسارت شدیدی به بار بیاورد و وحشت بسیاری ایجاد کند.