لشکرکشی حکومت علیه زنان در خیابان با چنان گستردگی، سبعیت و خشونتی همراه است که بسیاری از ناظران و فعالان آن را «بی سابقه» توصیف می کنند. بنابر برخی گزارش ها در نخستین روز اجرای این لشکر کشی خیابانی علاوه بر خشونت های فراوان، حدود ۵۰۰ زن دستگیر شده اند. حکومت اسلامی جنگ گسترده خود علیه زنان را در شرایطی که وضعیت «نیمه جنگی» است و تمام توجهات به به خصوص در سطح بین المللی به عاقبت فاجعه بار دشمنی های اسرائیل و جمهوری اسلامی معطوف شده به راه انداخته است تا این سرکوب گسترده در سکوت هر چه بیشتری صورت بگیرد.

حکومت علیه همه ی بی اعتنایی های ظاهری که به قضاوت افکار عمومی چه در داخل ایران و چه در سطح بین المللی نشان می دهد، از این قضاوت می ترسد. جلوگیری از «سواستفاده دشمن» از این لشکرکشی خیابانی تکیه کلام هر مقام دولتی و حکومتی است که این روزها پیرامون پوشش زنان حرف می زند.

علاوه بر آن، سبعیت و خشونت گسترده علیه زنان بی دفاع در خیابان ها آن قدر شدید است که پاره ای از مقامات سابق و فعلی را به وحشت انداخته و اعتراض هایی را در میآن آن ها برانگیخته است.

روز جمعه سایت ها و خبرگزاری ها از «تذکر رهبری به برخی مسئولان به دلیل اقدامات نامناسب در برخورد با بی حجابی» خبر دادند.

مهدی فضائلی عضو دفتر حفظ و نشر آثار خامنه ای در توئیتی در شبکه احتماعی ایکس با ذکر عبارتی از رهبری در مورد کشف حجاب نوشت:

«رهبر انقلاب: کشف حجاب، هم حرام سیاسی و هم حرام شرعی است. منتها دشمن با نقشه و برنامه وارد این کار شده، ما هم باید با برنامه و نقشه وارد شویم؛ کارهای بی‌قاعده و بدون برنامه نباید انجام بگیرد.»

به گفته ی او بتازگی برخی مسئولان بدلیل کارهای بی‌قاعده تذکر دریافت کرده‌اند.

او توضیح بیشتری در مورد این تذکر نداده است. برخی سایت های وابسته به حکومت اما این «تذکر» را به بازگشت وحشیانه ی گشت های ارشاد به خیابان ها نسبت داده اند.

در روزهای اخیر و در پی اجرای طرح نور و به خیابان آمدن مجدد گشت ارشاد، ویدئوها و روایت هایی از برخوردهای نامناسب و خشن ماموران گشت ارشاد با دختران و زنان به خاطر رعایت حجاب در خیابان های تهران و برخی دیگر از شهرها منتشر شد.  عضو دفتر رهبری از تذکر گرفتن برخی مسئولان از دفتر رهبری به دلیل «کارهای بی قاعده» در بر خورد با بی حجابی خبر داد.

به گزارش عصر ایران، در روزهای اخیر و در پی اجرای طرح نور و به خیابان آمدن مجدد گشت ارشاد، ویدئوها و روایت هایی از برخوردهای نامناسب و خشن ماموران گشت ارشاد با دختران و زنان به خاطر رعایت حجاب در خیابان های تهران و برخی دیگر از شهرها منتشر شد. 

این رویدادها واکنش منفی صاحب نظران و فعالان سیاسی و مدنی، رسانه ها، افکار عمومی و حتی اصول گرایان میانه رو را به دنبال داشت که نسبت به فعالیت مجدد گشت ارشاد پس از هزینه هایی که سال ۱۴۰۱ برای کشور به بار آورد و نیز نوع رفتار ماموران با دختران و زنان، بازداشت و انتقال آنها به کلانتری در حالی که قانون عفاف و حجاب هنوز به تایید شورای نگهبان نرسیده و صورت اجرایی نیافته است، انتقاد داشتند.

«طرح نور» یا «طرح زور» یا «طرحی کور»؟

رئیس قوه قضائیه گفته است: در قضیه عفاف و حجاب و برخورد با هنجارشکنان باید با تدبیر و هماهنگی و همکاری عمل شود؛ قطعاً ما نمی‌خواهیم هر فردِ کم‌توجه به قوانین در کف خیابان را کیفر کنیم؛ در این زمینه ستاد عفاف و حجاب در وزارت کشور، مسئولیت‌هایی دارد؛ همچنین خطاب به دستگاه‌های امنیتی و اطلاعاتی برای شناسایی عناصری که به صورت سازمان‌یافته مبادرت به هنجارشکنی می‌کنند، تاکیداتی داشته‌ایم. قطعاً باید به گونه‌ای اتخاذ تدبیر کرد که در قضیه مزبور، از خلاف شرع جلوگیری شود و زمینه سوء‌استفاده دشمنان نیز فراهم نشود.

استاندار تهران گفته است: در شرایط کنونی که نیروی انتظامی میدان دار حوزه عفاف و حجاب است، باید دستگاه‌ها ضمن پرهیز از موازی‌کاری، از راهبرد آگاه‌سازی آحاد جامعه، به خصوص جوانان در خصوص فتنه‌های فرهنگی دشمنان استفاده کنند و حول یک محور قرار بگیرند.

به گزارش شبکه شرق، «جلیل محبی» دبیر سابق ستاد امر‌به‌معروف و نهی‌از‌منکر، «محمدعلی ابطحی» فعال سیاسی و «محمدتقی فاضل میبدی» عضو مجمع محققین و مدرسین حوزه علمیه قم به فعالیت مجدد گشت ارشاد در خیابان‌ها به سبک قدیم اعتراض کرده اند.

محمدتقی فاضل میبدی، عضو مجمع محققین و مدرسین حوزه علمیه قم اظهار داشت: روشی که مامورین در برخورد با بی‌حجابی پیش گرفته و در رسانه‌ها منتشر می‌شود، خلاف شرع و عقل است. از مسایل حجاب است، اگر زنان بی حجاب منتهی به نهی زبانی نشوند، لزومی برای پوشش نیست. تاکنون این برخورد‌ها نتیجه معکوس داشته. مگر حجاب از ضروریات دین است؟ هویت جامعه اسلامی عدالت اجتماعی و کرامت انسانی است.

جلیل محبی، دبیر سابق ستاد امر‌به‌معروف و نهی‌از‌منکر در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «راهی جز خون دل خوردن نمانده». او بازگشت گشت ارشاد به خیابان‌ها را از اقدامات دولت نامیده است. او در پاسخ به یک کاربر گفته است: «اون متن مرکز پژوهش‌ها کنار رفت متن آقای بانکی‌پور تصویب شد که هنوز قانون نشده، این اقدامات هم کار دولت است بر مدار سابق.»

محمدعلی ابطحی، فعال سیاسی در ویدیویی که منتشر کرده است، می‌گوید: این همزمانی برخوردهای سنگین تجربه شده و ناکام به بی‌حجاب‌ها با حملات گسترده پهپادی به اسرائیل و بیدار شدن غرور ملی و خوشحالی از اینکه آسمان اسرائیل بعد از ۸۰ سال این‌گونه شکافته شد را فقط مبارزه با حجاب اختیاری و درگیر کردن خانواده‌ها می‌توانست خدشه‌دار کند.

محمدجواد آذری جهرمی، وزیر ارتباطات دولت دوم روحانی نیز مسئولیت این برخوردها را به گردن رئیسی انداخته و با اشاره به ویدئویی که رضا رشیدپور از ابراهیم رئیسی منتشر کرده، نوشته است: «کاش رئیس‌جمهور بودی سید»، آذری جهرمی به کنایه نوشت: «ایشان خلاف آنچه در این ویدئو گفته‌اند عمل نکرده‌اند؛ مساله این است که وزارت ارشاد و سایر ۲۲ دستگاه فرهنگی را برده‌اند زیر نظر وزارت کشور!»

علی ربیعی، سخنگوی دولت دوازدهم در واکنش به حضور گشت ارشاد در خیابان‌ها در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «واقعا من درک نمی‌کنم چگونه است که تا مردم ایران، به‌رغم روایت‌سازی‌های مختلف، در مقابله با اسرائیل حس خوب و غرورآمیزی پیدا می‌کنند، ناگهان جریانی جامعه را به تقابل می‌کشاند. با همه درک و فهمم از امنیت و منافع ملی، معتقدم شیوه برخورد و اقدامات خیابانی درخصوص حجاب، نه تنها به دور از تدبیر است، بلکه نه امنیت‌ساز است و نه مقوم ارزش‌های دینی.

سایت عصر ایران هشدار داده است:  آن طور که آقای رئیسی در دوران تبلیغات انتخاباتی گفته بود، قرار بود به جای :”گشت ارشاد” برای حجاب، “گشت ارشاد مدیران” راه بیندازند.
قرار بود به جای این که زنان و دختران را به زور سوار بر ون کنند و زمینه ساز حوادث تلخی مانند قصه پر غصه مهسا امینی شوند، با مسوولان خطاکار برخورد کنند.
قرار بود به جای تنزل فریضه امر به معروف و نهی از منکر به روسری، صاحبان منصب را که عهده‌دار سرنوشت مردم‌اند، به نیکی امر کنند و از بدی ها بازدارند… .
اما به جای همه این ها ، دیدیم که رئیس ستاد امر به معروف و نهی از منکر که مرتکب منکر انتقال باغ ۱۰۰۰ میلیاردی بیت‌المال به خود و پسرانش شده بود، با گفتن “غفلت کردم” مشمول این فریضه و گشت ارشاد مدیران نشد و در عوض، بار دیگر زنان و دختران را با جیغ و داد و کشان کشان به داخل ون‌ها بردند تا تجربه شکست خورده گشت ارشاد را برای چشیدن شکستی دیگر تکرار کنند.
تقصیر آقای رئیسی نیست! ایشان لابد از خوبان‌اند و هزار وعده خوبان یکی وفا نکند! این هم رویش… ولی نه انصاف است، نه تدبیر و نه خدمت به نظام و انقلاب و اسلام و حجاب، این گونه رفتارها.

همین سایت در یادداشت دیگری نوشته است: فقط می‌توان با حسرت و ناراحتی به نتیجه تفکراتشان نگاه کرد و با تلخی برای بار هزارم پرسید: «چگونه می‌شود که نه از اتفاقات داستان مهسا امینی درس نگرفتید و نه نگران عواقب وحشتناک این برخوردها بر دیانت مردم نیستید؟ رعایت حجاب که بماند.»
گرچه همان طور که در بالا گفته شد، این افراد به سوالات و تحلیل‌های ما وقعی نمی‌نهند اما باید امیدوار بود که عقلای قوم به مدد بیایند و نگذارند تصویری که از خیابان‌های ایران به دنیا مخابره می‌شود اینقدر غم‌انگیز باشد. آن هم در زمانی که دشمنی که هم ما و هم آن‌ها به وجودش معتقدند مترصد فرصتی برای سواستفاده است.

محسن برهانی (حقوقدان) در بهار نیوز نوشته است: چند روزی است که خیابان‌های شهرهای ایران محل قدرت‌نمایی نیروی انتظامی و بگیر و ببند نسبت به زنان و دخترانی شده است که حجاب را رعایت نمی‌کنند. فراجا این طرح خود را «طرح نور» نامگذاری کرده و ادعا نموده که به تبع مطالبات مردم، اقدام کرده است. مکرّر در مکرّر گفته شد که واکنش و اقدامات نیروهای انتظامی در برخورد با هر جرمی باید مبتنی بر قانون باشد و الا خود آن نیروها مرتکب جرم شده‌اند و گویا مجرمی می‌خواهد با اقدامات مجرمانه، با جرم مقابله کند که طنزی بالاتر از این وجود ندارد!!
چند مأمور یک خانم را دوره می‌کنند و با انتقال وی به مقرّ یا قرارگاهشان از وی تعهد می‌گیرند و سپس همین تعهد منشأ پرونده‌سازی و ارسال به دادگاه و یا آزادی می‌گردد.
او نوشته است: بجای این اقدامات از پیش شکست‌خورده، بایستی واقعیت خارجی را بدون جهت‌گیری با کار آماری شناخت و بجای لجاجت به سمت همگرایی حرکت کرد. عده‌ای بیش از یک سال است که از ترس درک واقعیت و عدم انطباق آن با گرایشات فکری و آمال ایدئالیستی و توهّمات اتوپیایی خویش، از آمار و‌ نظرسنجی فراری هستند! البته جامعه منتظر نمی‌ماند و گذشت زمان حقیقت را برای آنانی که نمی‌بینند یا نمی‌خواهند ببینند، نمایان خواهد ساخت.

عباس عبدی، فعال سیاسی اصلاح‌طلب در واکنش به بازگشت گشت ارشاد در شبکه اجتماعی نوشت: فارغ از مغایرت گشت ارشاد با قانون و اخلاق، اگر این کارها را برای انزجار مردم از حجاب و اسلام می‌کنند حتما موفق هستند، چون دستاورد دیگری ندارد.

اخبار روز