اتحادیه اروپا یک فرد و چهار نهاد از جمله شرکت کشتی‌رانی جمهوری اسلامی را به دلیل نقش داشتن در حمایت جمهوری اسلامی از تهاجم روسیه علیه اوکراین و همچنین پشتیبانی از گروه‌های مسلح در خاورمیانه و منطقه دریای سرخ، به فهرست تحریم‌های خود اضافه کرد.

برابر اعلام اتحادیه اروپا در روز دوشنبه ۲۸ آبان، تحریم‌ها علیه جمهوری اسلامی به دلیل حمایت از روسیه در جنگ با اوکراین افزایش یافت.

بر اساس بیانیه این اتحادیه، شرکت کشتی‌رانی جمهوری اسلامی به دلیل نقش داشتن در انتقال پهپادها و تجهیزات نظامی از طرف سپاه پاسداران به روسیه، از سوی این اتحادیه تحریم شد.

در فهرست جدید تحریم‌های اتحادیه اروپا، نام محمدرضا مدرس خیابانی، مدیرعامل شرکت کشتی‌رانی جمهوری اسلامی نیز به چشم می‌خورد.

اتحادیه اروپا همچنین سه شرکت کشتی‌رانی روسیه، ام‌جی فلوت، وی تی‌اس بروکر و آراپاکس را تحریم و اعلام کرد که کشتی‌های آن‌ها در انتقال تسلیحات و مهمات ساخت جمهوری اسلامی، از جمله قطعات پهپاد، از طریق دریای خزر مشارکت دارند.

این تسلیحات برای تامین نیروهای روسیه که در اوکراین می‌جنگند، به کار گرفته می‌شوند.

در بیانیه اتحادیه اروپا آمده است این اتحادیه هر گونه معامله با بنادر را که تحت مالکیت، اداره یا کنترل افراد و نهادهای فهرست‌شده هستند یا برای انتقال پهپادها یا موشک‌های ایرانی یا فن‌آوری و قطعات مرتبط به روسیه استفاده می‌شوند، ممنوع می‌کند.

این اقدام شامل دسترسی به امکانات بنادری مانند بندر امیرآباد در استان مازندران و بندر انزلی در استان گیلان و ارائه هر گونه خدمات به شناورهاست.

اتحادیه اروپا کشتی‌هایی را که برای ایمنی دریایی یا اهداف بشردوستانه استفاده می‌شوند یا در رابطه با رویدادهایی هستند که احتمالا تاثیر جدی بر سلامت و ایمنی انسان یا محیط زیست دارند، از این تحریم‌ها معاف کرده است.

تحریم‌های جدید چند روز پیش از آغاز به کار کایا کالاس به عنوان مسئول جدید سیاست خارجی اتحادیه اروپا اعلام شده‌اند.

کالاس که در دوران نخست‌وزیری به نقض حقوق بشر در ایران و سرکوب معترضان به دست جمهوری اسلامی در پاییز ۱۴۰۱ اعتراض کرد، از حامیان جدی اوکراین به شمار می‌رود.

او همچنین در خصوص سیاست‌های تهران در منطقه و همکاری‌های جمهوری اسلامی با روسیه و بلاروس ابراز نگرانی کرده است: «همکاری‌های نظامی و سیاسی جمهوری اسلامی با روسیه و بلاروس می‌تواند تنش‌های منطقه‌ای و جهانی را تشدید کند.»

حکومت ایران یکی از متحدان اصلی روسیه در جنگ اوکراین توصیف می‌شود.

کالاس پس از حمله پهپادی جمهوری اسلامی به اسرائیل در فروردین ماه، پستی در شبکه ایکس منتشر کرد و در آن از «حمله غیرموجه ایران به اسرائیل» به شدیدترین وجه ممکن ابراز تاسف و از هر گونه تشدید تنش نظامی در منطقه انتقاد کرد.

کالاس معتقد است چنین حملاتی می‌توانند به افزایش خشونت و بی‌ثباتی در خاورمیانه منجر شوند و باید از آن‌ها جلوگیری کرد.