رادیو فردا: دادگاه کیفری بینالمللی لاهه روز پنجشنبه اول آذر اعلام کرد حکم بازداشت بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، یوآو گالانت، وزیر دفاع پیشین این کشور و محمد دیاب المصری، ملقب به «ضیف»، فرمانده کشته شده گروه افراطی حماس را صادر کرده است.
این احکام از سوی کریم خان، دادستان ارشد دادگاه کیفری بینالمللی لاهه صادر شده است.
این احکام بهدلیل عملکرد ارتش اسرائیل به اتهام «جنایات جنگی» و «جنایت علیه بشریت»در جنگ غزه و نیز عملیات گروه افراطی حماس علیه شهروندان اسرائیل امضا و صادر شده است.
گروه افراطی حماس از سوی اتحادیه اروپا و آمریکا به عنوان گروهی تروریستی معرفی شده است.
کریم خان، بهار امسال از تیمی از دادستانهای دادگاه کیفری بینالمللی خواسته بود با موضع او در خصوص صدور حکم بازداشت مقامات ارشد اسرائیل و سه مهره ارشد گروه افراطی حماس موافقت کنند.
کریم خان خواهان آن بود که حکم جلب برای اسماعیل هنیه و یحیی سنوار نیز صادر شود اما این دو رهبر حماس در ماههای بعد در عملیات اسرائیلی، یکی در تهران و دیگری در غزه کشته شدند.
اسرائیل تأکید دارد که محمد ضیف، فرمانده ارشد حماس را نیز کشته است اما این گروه هنوز مرگ او را رسمأ تأیید نکرده است.
دیوان کیفری بینالمللی پنجشنبه اعلام کرد پذیرش صلاحیت دادگاه توسط اسرائیل، برای صدور احکام جلب علیه مقامات ارشد این کشور، الزامی نبوده است.
دیوان لاهه از زمان کوتاهی پس از شروع جنگ غزه، شکایت دولت آفریقای جنوبی که ارتش اسرائیل و سران آن را به «جنایت جنگی» متهم کرد، مورد بررسی قرار داد.
اسرائیل با وجود مشارکت در روند قضایی لاهه و اعزام قاضی ارشد به دیوان، این روند در این دادگاه سازمان ملل را محکوم و با رد اتهامات وارده، تأکید کرده که از شهروندان خود در مقابل اقدامات گروههای تروریستی دفاع میکند.
صدور حکم جلب برای بنیامین نتانیاهو در ساعتی اعلام شد که او روز اول آذر با آموس هاکستاین، نماینده ویژه آمریکا برای دستیابی به آتشبس در جنگ لبنان در اورشلیم دیدار کرده بود. آقای نتانیاهو پیشتر گفته بود روند آغاز شده در دادگاه لاهه «شرمآور» و «یهودستیزانه» است.
یوآو گالانت که حدود ۱۳ ماه از جنگ جاری اسرائیل را اداره کرده بود، ماه گذشته از سوی بنیامین نتانیاهو به دلیل اختلافات فیمابین اخراج شد.
این نخستینبار در تاریخ این دادگاه وابسته به سازمان ملل متحد است که علیه مقامات ارشد یک کشور که نظام سیاسی آن دموکراتیک محسوب میشود، حکم بازداشت صادر کرده است.
احکام پیشین این دادگاه پیشتر علیه رهبران حکومتهایی مانند سودان و صربستان یا برخی حکومتهای خودکامه در آفریقا صادر شده بود.
صدور حکم جلب، بنیامین نتانیاهو و یوآو گالانت را به مظنونین تحت تعقیب بینالمللی تبدیل میکند.
به نوشته آسوشیتدپرس، این امر ممکن است تلاشها برای پایان دادن به جنگ غزه را هم با پیچیدگیهای بیشتری روبهرو کند اما پیامدهای عملی آن میتواند محدود باشد زیرا اسرائیل و متحد اصلی آن، آمریکا، عضو این دادگاه نیستند.
جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا، پیشتر با انتقاد از احتمال صدور حکم جلب علیه رهبران اسرائیل از سوی دادگاه لاهه گفته بود اسرائیل حق دارد از خود و شهروندانش در برابر حماس دفاع کند.
سناتور جان تون، رهبر اکثریت جمهوریخواه در مجلس آتی سنای آمریکا، در روزهای گذشته هشدار داده بود که اگر دیوان کیفری بینالمللی و دادستان آن «اقدامات ظالمانه» و «غیرقانونی» برای پیگیری حکم بازداشت مقامات اسرائیلی را لغو نکنند، سنا باید فوراً قانون تحریمها (علیه دیوان) را تصویب کند- همانگونه که مجلس نمایندگان در اقدامی با حمایت هر دو حزب این تحریم را تصویب کرده است.
مجلس نمایندگان آمریکا بهار امسال تصویب کرد که روادید ورود برای مقامات دیوان جهت سفر به آمریکا لغو خواهد شد، ورود اعضا و کارکنان دیوان به آمریکا محدود و هر یک از مقامات دیوان که در تلاش برای بازداشت یا محاکمه متحدان آمریکا دخیل باشد، با محدودیتهای مالی از سوی آمریکا روبهرو خواهد شد.