طبق اعلام وزارت بهداشت، طی ۱۰ روز اخیر، ۱۱ تا ۲۰ خرداد، بطور متوسط هر ساعت ۳۷۵ نفر در ایران مبتلا و بین ۶ تا ۷ نفر قربانی کرونا شدهاند. همچنین در حالی که انتخابات ریاست جمهوری در ایران نزدیک است، قرارگاه عملیاتی ستاد ملی مقابله با کرونا در مورد بروز برخی تخلفات که از سوی طرفداران برخی نامزدها در زمینه عدم رعایت پروتکلهای بهداشتی صورت گرفته، هشدار داد و اعلام کرد مکاتبات لازم با ستادهای انتخاباتی انجام شده است.
حسن روحانی رئیس جمهوری اسلامی ایران نیز گفت: همه تلاش خود را انجام خواهیم داد که تا پایان دولت واکسیناسیون گروه هدف (فاز یک، فاز دو، فاز سوم) انجام شده باشد و اقدامات لازم برای تامین واکسنهای مورد نیاز برای فاز چهارم (آخر) نیز انجام شده باشد.
وی افزود: بر این اساس دولت به گونهای برنامهریزی کرده است که مطمئنا تا پایان سال ۱۴۰۰ همه گروههای هدف واکسینه خواهند شد و برای سالهای آینده هم بدون وابستگی به خارج از کشور واکسن به طور کامل تامین و حتی توان صادرات به سایر کشورها فراهم خواهد شد.
قول تولید ۱۱ میلیون دوز واکسن ایرانی تا پایان تیر
مصطفی قانعی رئیس کمیته علمی مقابله با کرونا با اشاره به تامین دوزهای واکسن داخلی در زمان بندیهای مشخص، گفت: تا انتهای تیر ماه ۱۱میلیون دوز، تا مرداد ماه ۲۱میلیون دوز و در انتهای آبان و آذر ۳۰میلیون دوز واکسن را به تولید میرسانیم که این میتواند با احتساب گروه پُرخطر انجام شود.
مصطفی قانعی عضو پیوسته و رئیس گروه آیندهنگاری، نظریهپردازی و رصد کلان سلامت فرهنگستان علوم پزشکی روز پنجشنبه در نشست “چالش کووید ۱۹ و برون رفت از آن به کمک واکسن تولید داخل در دولت ۱۴۰۰ ” در محل فرهنگستان علوم پزشکی برگزار شد گفت: در حال حاضر ۷ واکسن در فاز پیش بالینی هستند اما صدور مجوز اضطرار برای واکسن برکت “کووایران” صادر شده تا بتوان چرخه واکسیناسیون کشور را با این واکسن تکمیل کرد.
وی با تاکید بر اینکه باید چندین واکسن کرونا را در عرصه تولید قرار دهیم، افزود: حمایتها از این واکسنها انجام شده و تا ۳ میلیون دوز واکسن را تا آخر خرداد ماه خواهیم داشت.
قانعی با تاکید بر اینکه این تولید واکسن کرونا میتواند مشکل عدم واردات واکسن را حل کند و راهی برای برون رفت از این مساله باشد، ادامه داد: تحقیقات نشان میدهد که میتوانیم دوزهای بعدی واکسنهای وارداتی را با واکسن داخلی تزریق کنیم. به عنوان مثال واکسنهای آسترازنکا و اسپوتنیک را میتوانیم با واکسنهای مشترک انستیتو پاستور و کوبا حل کنیم و این شدنی است تا از وضعیت همهگیری کرونا خارج شویم.
وی با اشاره به چالشهای پیش روی واردات واکسن کرونا، نقل و انتقال ارز به دلیل تحریمهای موجود و بد عهدیهای کشورها در تحویل واکسن را از جمله چالشهای کشور در واردات واکسن کرونا نام برد و اظهار گرد: ما این بدعهدیها را از سوی هند دیدیم که واکسن “بهارات” این کشور به دلیل عدم صدور مجوز از سوی دادستان این کشور به ما تحویل داده نشد.
قانعی با اشاره به برخی از انتقادات در زمینه واردات واکسن کرونا، خاطر نشان کرد: همواره نقدهایی وجود داشته که به درستی مدیریت نشده و یا ایران توانایی خرید نداشته اما در واقع این بدعهدیها و عدم اختصاص ارز نیمایی برای واردات وجود داشته است.
۱۵۳ فوتی جدید کرونا در کشور
از دیروز تا امروز ۲۰ خرداد ۱۴۰۰ و بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی، ۱۲ هزار و ۳۹۸ بیمار جدید مبتلا به کووید۱۹ در کشور شناسایی شد که هزار و ۴۹۱ نفر از آنها بستری شدند. همچنین مجموع بیماران کووید۱۹ در کشور به سه میلیون و سه هزار و ۱۱۲ نفر رسید.
در طول ۲۴ ساعت گذشته، ۱۵۳ بیمار کووید۱۹ جان خود را از دست دادند و مجموع جان باختگان این بیماری به ۸۱ هزار و ۶۷۲ نفر رسید. همچنین سه هزار و ۵۴۹ نفر از بیماران مبتلا به کووید۱۹ در بخش های مراقبت های ویژه بیمارستانها تحت مراقبت قرار دارند.
در حال حاضر ۱۶ شهر کشور در وضعیت قرمز، ۲۰۱ شهر در وضعیت نارنجی، ۲۳۱ شهر در وضعیت زرد قرار دارند. این در حالی است که بنابر اعلام مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت بهداشت، تا کنون ۴ میلیون و ۲۸۹ هزار و ۳۹۵ نفر دُز اول واکسن کرونا و ۷۴۲ هزار و ۸۱۷ نفر نیز دُز دوم را تزریق کرده اند و مجموع واکسن های تزریق شده در کشور به ۵ میلیون و ۳۲ هزار و ۲۱۲ دُز رسید.