در پی اعلام آتش‌بس سه‌روزه از سوی گروه طالبان، ایالات متحده آمریکا، دفتر نمایندگی سازمان ملل در افغانستان (یوناما)، کمیسیون مستقل حقوق بشر و دولت افغانستان در اعلامیه‌های جداگانه خواستار ادامه این آتش بس و قطع خشونت‌ها شدند. اما ذبیح الله مجاهد، سخنگوی گروه طالبان به بی‌بی‌سی گفت این آتش‌بس فقط در سه روز عید فطر رعایت می‌شود و هنوز گفتگوهای صلح به مرحله‌ای نرسیده است که این گروه آتش‌بس دایمی را اعلام کنند.

به گفته سخنگوی طالبان به دلیل اینکه هنوز در مورد “اهداف بزرگ” توافق حاصل نشده و پیشرفتی در گفتگوها نیامده، جنگ ادامه خواهد داشت.

ند پرایس، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا دیروز (دوشنبه، ۲۰ ثور / اردیبهشت ۱۴۰۰) در یک نشست خبری گفت بازگشت به خشونت “بی‌معنا و غم‌انگیز” است و طالبان باید بدانند که بازگشت به خشونت، مشروعیت ندارد.او از طالبان خواست آتش‌بس را تمدید کنند و دستور کاهش قابل توجه خشونت‌ها را بدهند.

همزمان زلمی خلیل‌زاد، نماینده ویژه ایالات متحده آمریکا، در امور صلح افغانستان با انتشار رشته ‌توییتی گفته مردم افغانستان سزاوار آتش‌بس دایمی و رسیدن به توافق‌ سیاسی برای پایان جنگ هستند. به گفته آقای خلیلزاد به همین دلیل او بر سرعت‌یافتن مذاکرات “بین‌الافغانی” برای حل‌و‌فصل سیاسی و پایان دادن به این “جنگ بی‌معنا ” اصرار دارد.

آقای خلیلزاد اضافه کرده که مردم افغانستان می‌خواهند طرفین جنگ به سر یک توافق سیاسی برای پایان جنگ و آتش‌بس دایمی توافق کنند و آمریکا برای حمایت از این خواست مردم افغانستان، ‌در کنار آنها ایستاده است.

آقای خلیلزاد گفته که رهبران دو طرف درگیر افغانستان، باید از فرصت استفاده کرده و در مورد یک راه حل سیاسی برای پایان دادن به جنگ ۴۰ ساله صحبت کنند
توضیح تصویر،آقای خلیلزاد گفته که رهبران دو طرف درگیر افغانستان، باید از فرصت استفاده کرده و در مورد یک راه حل سیاسی برای پایان دادن به جنگ ۴۰ ساله صحبت کنند

ارگ ریاست جمهوری افغانستان نیز در اعلامیه‌ای گفته رئیس جمهوری افغانستان به نیروهای دفاعی و امنیتی دستور داده است تا آتش‌بس سه‌روزه عید را رعایت کنند، اما دولت بر “آتش‌بس دایمی و واقعی” تأکید کرده است.

در اعلامیه ریاست جمهوری آمده “توسل به خشونت، کشتار غیرنظامیان، انهدام زیربناها و اماکن عامه نه تنها در روزهای عید، بلکه در هیچ روزی جواز شرعی ندارد”. عبدالله عبدالله،‌ رئیس شورای عالی مصالحه افغانستان نیز با نشر اعلامیه‌ای گفته است: “راه حل بیرون رفت از بحران افغانستان، سرعت‌بخشیدن به مذاکرات، اعلان آتش‌بس دایمی و قطع همیشگی جنگ است. ” به گفته آقای عبدالله برقراری آتش‌بس موقت، به مردم فرصت کوتاهی برای آرامش می‌دهد، اما راه حل اساسی و دایمی برای حل مشکل افغانستان نیست.

آقای عبدالله همچنین از طالبان خواسته برای از سرگیری گفتگوهای صلح به میز مذاکره برگردند.دفتر نمایندگی سازمان ملل در افغانستان (یوناما) نیز گفته جنگ باید برای همیشه پایان یابد و همه باید برای تأمین صلح پایدار در افغانستان دور هم جمع شوند. کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان نیز با نشر تویتی گفته درخواست مردم افغانستان از سراسر کشور را برای آتش‌بس دایمی و تشدید تلاش‌ها برای تأمین صلح عادلانه و پایدار تکرار می‌کند.

اما سخنگوی طالبان گفته است: “طالبان نمی‌توانند تا اهداف بزرگ جهاد خود را به دست نیاورده، این جنگ را متوقف کنند. “

اشرف غنی
توضیح تصویر،رئیس‌جمهور غنی به نیروهای افغان دستور داده آتش‌بس سه روزه را رعایت کنند

کارزار ‘آتش‌بس دایمی’

در همین حال کارزاری در شبکه‌های اجتماعی افغانستان راه افتاده که کاربران با استفاده از هشتگ #AfghansWantPermanentCeasefire خواهان آتش‌بس دایمی در این کشور شده‌اند.

حبیب توتاخیل از کاربران توییتر نوشته: “آتش‌بس دایمی در افغانستان منافع همه شهروندان افغان‌ را تأمین و این کشور را در مسیر شکوفایی پیش خواهد برد. به گفته او منطقه و جهان نیز می‌توانند از یک افغانستان صلح‌آمیز بهره‌مند شوند.

وژمه فروغ، با نشر عکسی از مادری بر مزار دو دخترش که در حمله بر دانش‌آموزان مدرسه سیدالشهدا، کشته شده‌اند نوشت: “او مادری است که دو دختر ۱۳ و ۱۵ ساله‌اش را دفن کرده و بر مزار آنها می‌گرید، آتش‌بس سه‌روزه برای او معنایی ندارد.”

یکی دیگر از کاربران شبکه‌های اجتماعی به نام مزمل از طالبان پرسیده است: “آیا مردم افغانستان پس از عید، کافر می‌شوند و ریختن خون‌شان جواز دارد؟”

طالبان در حالی درخواست‌های جهانی برای تمدید آتش‌بس را رد کرده‌اند که خشونت‌ها در روزهای گذشته در این کشور به شدت افزایش یافته و افراد این گروه تلاش کردند تا با حمله به مناطق تحت کنترل دولت، آن را تصرف کنند.