در حالیکه وزارت بهداشت ایران قرار است از فردا، دوشنبه ۱۵ آذرماه، “سیستم هوشمند کنترل کرونا” را راهاندازی کند، ستاد ملی مقابله با کرونا محدودیتهای جدیدی را که قصد دارد “در بستر سامانه امید” اعمال کند اعلام کرده است.
به گفته کمال حیدری مشاور وزیر بهداشت ایران، بر اساس طرح جدید، برای حضور در مکانهای عمومی مثل مدرسه، اتوبوس یا هواپیما، ارائه کارت واکسن دیجیتال وزارت بهداشت اجباری میشود.
علاوه بر این، به گفته مقامهای بهداشتی، “افراد مبتلا حتی اجازه سفرهای درون شهری با خودروهای شخصی خود را هم ندارند.”
امروز کمیته امنیتی، اجتماعی و انتظامی ستاد ملی مدیریت بیماری کرونا هم اولین اطلاعیهاش را در این باره منتشر کرد. طبق این اطلاعیه، برای “همزیستی با کرونا” در عین کاهش ابتلا، “اقداماتی جدی” در نظر گرفته شده تا “امکان فعالیت و تردد اقشار مختلف مردم و صنوف در بستر ایمنتر را میسر” کند و “بیاطلاعی اقلیت”، تاثیر محدودیتها “در مخاطره” قرار ندهد
در اطلاعیه بعدی که ساعاتی بعد منتشر شد جزئیات این محدودیتها اعلام شد، از جمله:
- ممنوعیت برگزاری نمایشگاه (عمومی، تخصصی و بین المللی) در همه وضعیتها (زرد، نارنجی و قرمز) تا عادی شدن شرایط
- ادامه فعالیت “بقاع متبرکه و اماکن مقدس زیارتی” برابر دستورالعملهای قبلی وزارت بهداشت
- اجباری شدن ماسک در اماکن عمومی و پرتردد در همه شهرها در همه وضعیتها و جریمه متخلفان
به گزارش ایرنا، مشاغل به “چهار گروه” تقسیم شدهاند، محدودیت و ممنوعیت در هیچ یک از وضعیتها شامل گروه اول نمیشود، در شهرهای قرمز گروهای دوم و سوم و چهارم، در شهرهای نارنجی گروه سوم و چهارم و در شهرهای زرد فعالیت مشاغل گروه چهارم ممنوع میشود.
به گفته وزارت بهداشت اکنون یازده شهر ایران در وضعیت قرمز و نارنجی هستند و سفر به آنها ممنوع است. ممنوعیت سفر به شهرهای کانون کرونا بارها در ایران اعلام شده است اما در عمل چندان به آن اعتنا شده و تلاش زیادی هم برای اعمال آن صورت نگرفته است.
بنا به گزارشها، اطلاعرسانی دیرهنگام برای طرح جدید که َشامل “همه دستگاههای دولتی، اشخاص حقیقی و حقوقی بخش غیردولتی و تولیدی” میشود و پیچیدگی تقسیمبندی مشاغل برای شهروندان ایجاد “سردرگمی” کرده است.
نحوه اجرا و ضمانت اجرایی این محدودیتها هم روشن نیستند از جمله محدودیت تردد خودروها از ۹ شب تا ۴ صبح در شهرهای قرمز.
به گزارش ایرنا، بستن اصناف در استانها و شهرستانها به عهده “کمیته نظارت” خواهد بود که از “بسیج اصناف، بازرسان اتاق اصناف، پلیس اماکن ناجا و هلال احمر” تشکیل شده است.
نگرانی از اومیکرون
در ایران به گفته وزارت بهداشت هنوز فرد مبتلا به سویه اومیکرون کرونا “دیده نشده” ولی برنامههایی برای جلوگیری از ورود این سویه اعلام شده است.
مسئولان استانداریهای استانهای مرزی میگویند در صورت شناسایی فرد مبتلا به اومیکرون در کشورهای همسایه ایران، آمادهاند رفت و آمد را “بشدت” کنترل کنند.
به گفته محمدهادی مرعشی، معاون امنیتی استاندار سیستان و بلوچستان در جنوب شرقی ایران، اومیکرون در پاکستان “دیده نشده” اما در صورت شناسایی اولین بیمار در این کشور “امکان بستن مرزها وجود دارد.”
در استان کرمانشاه هم محسن مرادی معاون شبکه بهداشت و درمان سرپلذهاب گفت برای مقابله با ورود اومیکرون در صورت پیدا شدن آن در کشورهای همسایه در “آماده باش” هستند.
اما به گفته فرهاد ابول نژادیان، رئیس دانشگاه علوم پزشکی اهواز، پلیس گذرنامه بندرامام به شهروندان آفریقای جنوبی اجازه داده است از کشتی خارج و وارد شهر شوند.
پس از اینکه سازمان بهداشت جهانی اومیکرون را سویه “نگرانکننده” اعلام کرد، ستاد ملی کرونای ایران هم ممنوعیت ورود از شش کشور را اعلام کرد، بوتسوانا، نامیبیا، اسواتینی (سوازیلند سابق)، زیمبابوه و موزامبیک و از شهروندان ایران خواست فعلا به این کشورها سفر نکنند.
اومیکرون اولین بار تقریبا یک ماه پیش در آفریقای جنوبی شناسایی شد و این کشور یکی از کانونهای اصلی شیوع این سویه است.
مهدی آقاجعفری سفیر ایران در آفریقای جنوبی در اینستاگرام نوشت”سه نفر از فرزندان اعضای سفارت هم هفته گذشته مبتلا شدند. به احتمال زیاد از مدرسه گرفتهاند.”
او نوشت این کودکان “مشکل تنفسی و درگیری ریه” ندارند اما “اومیکرون این بار از رگ گردن به بچهها نزدیکتر” است.
در همین حال واکسیناسیون کرونا هم در ایران در جریان دارد و اکنون افراد بالای چهل سال میتوانند نوبت سوم یا یادآور کرونا را بزنند، کسانی که دو نوبت سینوفارم، برکت یا بهارات زدهاند سه ماه بعد از نوبت دوم و افراد بالای ۶۰ سال که دو نوبت اسپوتنیک یا آسترازنکا زدهاند شش ماه از نوبت دوم.